OBAVEZNO OVO URADITE KAD ULAZITE U KUĆU KAKO BI SE ZAŠTITILI OD VIRUSA: Ovdje je detaljno upustvo!

Foto: Profimedia

Potpuna dezinfekcija nikada nije moguća, ali kako navode ljekari, na nama je da se tokom epidemije virusa korona pridržavamo određenih mera kako bismo širenje zaraze sveli na minimum. A koje su to mere pri ulasku i izlasku iz naših domova, najkompetentniji su da objasne u Ljekarskoj komori Srbije.

Preporuke Ljekarske komore Srbije kako da postupamo kada ulazimo i izlazimo iz kuće objavljeni su na sajtu Kliničkog centra Vojvodine. Ove mjere preventive jasno i deteljno su objašnjene u nekoliko koraka u dvije odvojene grafike.

Tako se građanima preporučuje da pri izlasku iz kuće uvijek nose nešto dugih rukava kao i da ne nose nakit, a ako imate dugu kosu držite je skupljenu. Napolje pored obavezne maske i rukavica ponesite maramice u slučaju da treba da dodirnete neku javnu površinu i potom je bacite u zatvorenu kantu za otpatke. Takođe bi trebalo da nosite i dezinfekciona sredstva ukoliko napolju niste u mogućnosti da operete ruke ili poslije plaćanja kešom.

Mere predostrožnosti kada ulazite u stan

Ukoliko izvodite ljubimce napolje, vodite računa da se oni ne trljaju o javne površine. Održavajte udaljenost od drugih ljudi, trudite se da ne dodirujete lice dok temeljno ne operete ruke i ako kažljete, radite to u pregib lakta.

Kada se vratite kući, prvo nemojte ništa da doirujete. Izujte se, a gornje delove odeće stavite u plastičnu kesu i zatvorite. Za pranje odeće koristit vruću vodu, na bar 60 stepeni. Ključeve, novčanik, torbu i slično odložite u kutiju na ulazu u stan. Ako ste izvodili kućnog ljubimca u šetnju, po povratku mu dezinfikujte šapice.

U preporuci se navodi, da bi bilo najbolje da se odmah istuširate, ali ako niste u mogućnosti odmah temeljno operite ruke vodom i sapunom. Takođe, dobro operite lice i vrat. Dezinfikujte alkoholom mobilni telefon i naočare.

Ako ste bili u kupovini ili unosite nešto spolja, potrebno je te predmete očistiti rastvorom izbjeljivača prije nego što ih odložite. Ljekari savjetuju da rastvor izbjeljivača napravite tako što ćete 20 ml izbjeljivača, odnosno varikine, rastvoriti u litar vode i time potom možete dezinfikovati predmete.

Izvor: Blic.rs

Back to top button