Dan kad su ubijene Suada i Olga, neustrašive heroine: Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši

Građani Sarajeva su željeli da se suprotstave zauzimanju grada
Dvadeset osam godina je prošlo od kada su hicem snajpera na Vrbanja mostu ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić i time postale prve civilne žrtve opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Kako piše portal historija.ba u martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pristalica SDS-a i policajaca pod kontrolom vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade.

Građani Sarajeva su željeli da se suprotstave zauzimanju grada, te su organizirali antiratne demonstracije. Pred zgradom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine nosili su transparente, fotografije, uzvikivali: “Bosna“ i željeli su mir.

U jednom trenutku agresori su zapucali na okupljene.

Tog 5. aprila prekinut je život dvadesetpetogodišnje Suade, studentice pete godine Medicinskog fakulteta, porijeklom iz Dubrovnika i tridesetčetverogodišnje Olge, službenice u Skupštini Bosne i Hercegovine.

Tog dana ranjeno je nekoliko osoba a među njima i djeca.

Suada je preminula na licu mjesta, a Olga je izdahnula na putu do bolnice. Obje su sahranjene 8. aprila 1992. godine na groblju Bare.

Most je prvobitno 1996. godine preimenovan u “Most Suade Dilberović” da bi 1999. godine ponovo preimenovan u “Most Suade i Olge. Danas se na mostu nalazi spomen ploča koja svakog podsjeća na njihove žrtve, na kojoj piše: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.”

Izvor: Faktor

Back to top button