Ko je gubitnik, ko dobitnik: Kako su entiteti podijelili 330 miliona eura od MMF-a

Procenat raspodjele novca od kredita Međunarodnog monetarnog fonda kojieg su danas u Sarajevu dogovorili Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik razlikuje se od standardne raspodjele koja je važila u godinama iza nas.
Nažalost, raspodjela novca koja će biti korištena za sanaciju društveno-ekonomskih segmenata života i društva u vremenu koje slijedi nakon što se izborimo sa koronavirusom podsjetilo nas je na političke igre koje su na nekoliko sedmica isčezle iz svakodnevnice.

Raspodjela je preinačena u odnosu na ranije važeće udjele, evidentno na radost jednih, a na manju radost drugih. Konačan odgovor je zatezan zbog manjka dogovora unutar partnera u Federaciji – SDA i HDZ-a, navodno zbog detalja u vezi raspodjele po kantonima. Ipak, dogovor je pao, ali tek nakon pritiska međunarodne zajednice, odnosno Ambasade SAD-a i Delegacije Evropske unije.
Važeći koeficijenti raspodjele sa računa Uprave za indirektno oporezivanje, a koji su slika i prilika procenta raspodjele ranijih kredita od MMF-a izgledaju ovako: Federacija Bosne i Hercegovine bi dobila 64,50 posto; Republika Srpska 31,95 posto, Distrikt Brčko 3,55 posto sredstava.

Ako bi se ovo pravilo plasiralo na 330 miliona eura koliko će doći na državni račun, raspodjela bi izgledala otprilike ovako: Federacija BiH bi osigurala 212 miliona eura, Republika Srpska oko 105 miliona eura, dok bi Brčko Distrikt raspolagao sa oko 11 miliona eura.

Ipak, današnji dogovor donio je drugačije procente gdje je najveći dobitnik Republika Srpska, najveći gubitnik Brčko Distrikt, Dok je Federacije BiH neka zlatna sredina koja može upisati gubitak koji nije zanemariv, ali nije ni nenadokadiv.
Prema novom dogovoru, Federacija BiH dobit će 62 posto sredstava od MMF-a, Republika Srpska 38, a Brčko Distrikt tek po 0,5 posto od svakog entiteta.

Pa je tako Federacija dobila 204 miliona eura ili osam miliona eura manje, Republika Srpska 125 miliona eura ili 20 miliona eura više, a Distrikt Brčko tek po milion eura od FBiH i oko 600.000 eura od Republike Srpske ili drugim riječima gotovo 90 posto manje nego što bi trebao.

Podsjetimo, lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.
Klix

Back to top button