Zbog zabrane okupljanja, majke Srebrenice danas neće biti na Trgu žrtava genocida

“Dnevni avaz”, umjesto majki koje ovog 11. aprila neće izaći na protest, želi podsjetiti javnost na sve njihove patnje, tuge, žalosti…

Majke Srebrenice danas se neće okupiti na Trgu žrtava genocida u Tuzli. Neće zato što je okupljanje, zbog epidemije koronavirusa, zabranjeno u FBiH i one to poštuju.

“Dnevni avaz”, umjesto majki koje ovog 11. aprila neće izaći na protest, želi podsjetiti javnost na sve njihove patnje, tuge, žalosti, traganja za posmrtnim ostacima sinova, muževa, braće, na dženaze, rastanke, ali i na proteste koje su više od 24 godine organizirale u Tuzli samo s jednom porukom: HOĆEMO ISTINU O NESTALIMA I PRAVDU ZA ZLOČINCE.

Panoi s fotografijama
Protesti majki Srebrenice u Tuzli traju još od 1996. godine. Od tada, svakog 11. u mjesecu majke gradom pronesu panoe s fotografijama i jastučiće s izvezenim imenima svojih ubijenih sinova, braće, muževa.

Od onih koji su godinama dolazili na proteste u Tuzlu, mnogi danas nisu među živima, ali ih se sjećamo po fotografijama koje je snimio “Avazov” fotoreporter.

Nema više Džemile Delalić, koja je u genocidu izgubila 32 člana najuže familije. Ni Šida Mehanović nije među živima, koju smo upamtili po njenom sporom hodu, tužnom pogledu i velikoj uramljenoj fotografiji u kojoj su stopljena lica njene ubijene djece.

Nema više ni Hasibe Huremović, nema ni Muniba Muminovića Brke, kojem su ubili četiri sina i suprugu i on, na kraju, od tuge, sam sebi presudio… Nema ni Rufejde Buhić iz Žutice, kojoj su ubili muža i sina jedinca i koja, slijepa, danas živi sama…

Nema ih na desetine koje je smrt uzela a da nisu dočekali da ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Galerija fotografija
U znak podrške majkama Srebrenice, danas, 11. aprila, kada ih je viša sila prvi put onemogućila da organiziraju svoj redovni protest, “Avaz” donosi galeriju fotografija koje su nastajale proteklih godina kako na protestima, tako i na raznim drugim događajima koji svjedoče o razmjerama genocida u Srebrenici.

Pročitajte više na: Avaz.ba

Back to top button