Solak izdao posljednje upozorenje: Ovo što rade građani nije dobro, bojim se da ćemo morati uvesti još strožije mjere

Fahrudin Solak kritikovao je dio građana jer ne poštuju mjere koje su izdate, te najavio novije strožije mjere

Javnosti se večeras obratio načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Fahrudin Solak kritikovao je dio građana jer ne poštuju mjere koje su izdate, te najavio novije strožije mjere, a o čemu je sve bilo riječi pogledajte u videoprilogu (video počinje nakon 2. minute).

Građani ne poštuju mjere koje su tražene od njih, tako da su se ovog vikenda mogle vidjeti slike okupljanja na izletištima, što nije dobro – rekao je večeras načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Solak je istakao da je sjedenje u kući dosadilo svima, ali da se građani moraju ponašati u skladu s mjerama koje su donesene kako ne bi došlo do toga da one budu pooštrene te još jednom apelovao na odgovornost građana.

On je također istakao da je stanje na svih 14 graničnih prelaza poboljšano i da sve funkcioniše neometano.

Solak se osvrnuo i na situaciju s požarima, rekavši da od petka traje borba s požarima na otvorenom prostoru te da su najugroženiji bili Hercegovačko-neretvanski i Srednjebosanski kanton.

Istakao je da je riječ o namjernom paljenju požara izazvanom paljenjem korova i stare trave, kao i da je policija u Zeničko-dobojskom kantonu privela 15 osoba, kao i da na tom području više nema požara.

Podvukao je također da su požari u priličnoj mjeri obuzdani uz aktivnosti svih službi, pa i međunarodnu pomoć iz Crne Gore.

Nakon Fahrudina Solaka, javnosti se i večeras obratio član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.

Od 15. marta, odnosno 28 dana po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH, navodi se u saopćenju direktora FUZIP-a Anis Ajdinovića.

Zaključno s 11. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.862 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. Za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite br.120-vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 11. aprila federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima su izdali 119 rješenja o mjerama izolacije.

Ajdinović navodi da je od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima, a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 262 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od strane nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Za preuzimanje od strane Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi sa podacima za 29 osoba, kao i za jednu osobu sa prebivalištem na području Brčko Distrikta.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 3.068 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 310 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 275 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 17.306 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

FUZIP obavještava osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. Do ovog trenutka izvršena su četiri inspekcijska nadzora, jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 8.750 KM. Od ukupnog broja kontrolisanih subjekata nadzora, kod dva subjekta nadzora je utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH.

U periodu od 15. marta do 12. aprila, izvršeno je 197 inspekcijskih nadzora, te 164 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 204 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 204 prekršajna naloga u iznosu od 319.950,00 KM. Kod 164 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopštio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button