NA TRŽIŠTU BIH ZA TRI DANA: LIJEK MALCOVIR U POTPUNOSTI UNIŠTAVA COVID-19?

Farmacetska firma Zada iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek Malcovir, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za dva do 3 dana.

Iz ove kompanije kažu kako su dosadašnja testiranja u svijetu pokazala da se Malcovir pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa
Iz farmacetuske kompanije Zada kažu kako je Malcovir generički lijek, i kako se do sada koristio u liječenju malarije i drugih autoimunih oboljenja. Imajući u vidu da i malarija i korona spadaju u infektivne bolesti i da su im i simptomi slični, odatle i interesovanje za proizvodnju ovog lijeka.

“Što se tiče njegove primjene u terapiji COVID 19 infektivnog oboljenja uzrokovanog virusom Sars, najprije su invitro studije pokazale njegovu efikasnost protiv samog virusa, a kasnije je primjenjivan u terapiji u Kini, Americi i Francuskoj, a na osnovu preliminarnih izvještaja o njegovoj potencijalnoj efikasnosti ušao je u nacionalne vodiće mnogih zemalja”, kaže dr. med Amela Hrnjić-Perolli, rukovodilac medicinskog sektora u ZADA Pharmaceuticals.
Lijek MALCOVIR će na tržište BiH izaći za dva do tri dana, trenutno se radi pakovanje i distribucija prema apotekama širom BIH.


“Što se tiče kapaciteta naše proizvodnje Zada Pharmaceuticals ima kapacitete da može zadovoljiti kompletno tržište BiH po pitanju svih indikacija za ovim lijekom, a naravno naši kapaciteti su puno veći tako da planiramo i izvoz”, ističe Salkić.
IZ MINISTARSTVA ZDRAVSTVA TK, OPREZNI
Ministrica je upoznata sa ovom vrstom lijekova, preko portala Svjetske zdravstvene organizacije koja prati djelovanje ovog lijeka na COVID-19.

“Ono što oni navode jeste da se rade istraživanja i da se jeste pokazalo da u jednom dijelu ova vrsta lijeka, dakle radi se o antimalaricima, imaju efekta ali još uvijek nije u potpunosti ispitano da li se mogu ili ne mogu koristiti”, mišljenja je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.
Farmaceutska firma Zada donirat ce tri hiljade kutija Malcovira kliničkim centrima u BiH koji liječe zaražene virusom COVID-19, a sirovine za proizvodnju lijeka tvrde iz kompanije imaju dovoljno.

Priču donosi Vahidin Mujagić.

Preuzeto sa: Novihorizonti

Back to top button