ČUVARKUĆA JE POSEBNA: SVAKA KUĆA BI JE TREBALA IMATI IZ SEDAM RAZLOGA

Postoji staro narodno vjerovanje da čuvarkuća na krovu štiti od udara groma, te stara narodna poslovica koja glasi: Bolje je imati čuvarkuću na kući nego dva psa ispred kuće.

Facebook

Čuvarkuća je izuzetna biljka koja se u narodnoj medicini koristi zbog svojih protivupalnih, i diuretičkih svojstava, a može se primjeniti obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja. Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih izdanaka. Ona je veoma otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom.

Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gdje god da je posadite nećete pogriješiti, dobićete divan ukras, a uz to i lijek za prvu pomoć. Interesantno je i to da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja..

Šta sve liječi čuvarkuća?

Izvanredan lijek za kožne bolesti i rane: Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Problematično mjesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Sok čuvarkuće: Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspješno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita, prenosi Pult.

Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Čuvarkuća u medu: Ova smjesa uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme saštitnom žlijezdom.

Djeluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumjerenosti u jelu i piću. Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomiješajte ih s kilogramom meda.

Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dvije kašičice.

Hayat.ba

Back to top button