VIDEO Vojnici UN-a 1993. plakali kada su ušli u Ahmiće, Čović 2014. s osmjehom dočekao zločinca Kordića

Danas se navršava 25 godina od stravničnog zločina u Ahmićima. U napadu 16. aprila 1993. godine pripadnici HVO-a ubili su 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Među njima je bila 31 žena i 11 djece. Najmlađa žrtva je imala tek tri mjeseca, a najstrarija 83. godine.

Na jednom od video snimaka, koji su načinili pripadnici trupa UN po ulasku u Ahmiće nakon počinjenog masakra, jedan vojnik poručuje:

“Ovo je Evropa u 1993., a ne 1943. godine”

Napad na Ahmiće izvela je 4. bojna Vojne policije HVO-a i Jockeri, jedinica za posebne namjene Vojne policije pod komandom Vlade Ćosića, Ante Furundžije i Paška Ljubičića. Akcija je bila dio ofanzive jedinica HVO-a kojima je cilj bio zavladati širim područjem u Lašvanskoj dolini i cestom koja povezuje Travnik, Vitez i Busovaču da bi se ostvarilo etnički čisto područje koje bi kontrolisale hrvatske snage. .

Hrvatsko stanovništvo u Ahmićima i drugim obližnjim selima koja su napadnuta istog dana prethodno je bilo upozoreno da će krenuti napad. Selo je okruženo s tri strane, a s četvrte je postavljena zamka od snajperista koji su ubijali sve koji su krenuli u tom smjeru. Organizovane su grupe od pet do deset vojnika koji su čistili kuću po kuću, a teško topništvo pomagalo je pješadiji uništiti što ono nije moglo. Pogođena je i džamija koju je kasnije minirao i u potpunosti srušio Miroslav Bralo.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Oko dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, i to najvjerojatnije bacačima plamena.

Međunarodni sud za ratne zločine zbog toga je osudio više visokih oficira HVO-a, kao i šefa HDZ-a Srednje Bosne Darija Kordića, koji je osuđen na 25 godina zatvora. Marijo Čerkez dobio je 15 godina, a zapovjednik operativne zone Tihomir Blaškić devet godina zatvora. Blaškić je prvobitno osuđen na 45 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena nakon što je na sudu dokazana paralelna linija zapovijedanja, tj. da je punu zapovjednu kontrolu nad hrvatskim jedinicama imao Kordić, a ne Blaškić.

Neposredni počinitelji tog ratnog zločina – Paško Ljubičić, Vlado Ćosić, Ante Slišković i Tomo Vlajić – godinama su pod lažnim identitetom skrivani u Hrvatskoj. Akciju spašavanja zločinaca iz Ahmića vodio je Markica Rebić, tadašnji šef SIS-a. Oni su pod lažnim imenima tajno boravili u predgrađu Zagreba i zaleđu Zadra, a servisirali su ih general Ljubo Ćesić Rojs i hercegovački šef policije Valentin Ćorić.

Razlog skrivanja se najvjerovatnije krije u činjenici da su neki od njih, poput Paška Ljubičića, bili djelatnici SIS-a, što direktno dovodi u vezu Republiku Hrvatsku sa zbivanjima u Srednjoj Bosni.

Zbog tog zločina još su osuđeni zapovjednik Vojne policije HVO-a u Srednjoj Bosni Vlado Šantić te Drago Josipović, koji sudjelovali u napadu na Ahmiće. Prvi je u Haagu osuđen na 18, a drugi na 12 godina zatvora. Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je lično srušio ahmićku džamiju. Paško Ljubičić, ratni zapovjednik Vojne policije HVO-a, također je sudjelovao u zločinu, a osuđen je na deset godina zatvora.

Zločinca Kordića, podsjećanja radi, kada se vratio iz zatvora dočekali su predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i cijeli vrh ove stranke. Nedavno se Kordić oglasio na hrvatskim portalima, mobolizirajući Hrvate u Čovićevu korist za predstojeće opće izbore.

(IE.L)

Index.ba

Back to top button