VAKTIJA ZA 2020. GODINU: EVO KADA SU RAMAZAN, BAJRAMI, NOVA HIDŽRETSKA GODINA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2020. godini.

Prva od četiri odabrane noći, Lejletul-regaib bit će obilježena 27. februara 2020. godine.

U subotu, 21. marta, održat će se Lejletu’l-miradž, noć u kojoj je poslanik Muhammed uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine i gdje je, prema Svetoj knjizi, razgovarao s Bogom.

Anadolu Agency
Noć koja najavljuje dolazak Ramazana, Lejletul-berat, bit će obilježena u utorak, 7. aprila. To je noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

Sveti mjesec Ramazana počinje u petak, 24. aprila. Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Naglasit ćemo i da je godina muslimanskog kalendara kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Anadolu Agency
Najodabranija noć prema muslimanskom vjerovanju, Lejletul-kadr, bit će obilježena u utorak, 19. maja 2020. godine. Lejletul-kadr je noć vrijednija od hiljadu mjeseci, a u njoj je počela objava Kur’ana.
Prvi dan ramazanskog Bajrama nastupit će 24. maja 2020. godine, dok će Dan šehida biti obilježen 25. maja.

Tradicionalni mevlud na Buni, odnosno Blagajskoj tekiji, bit će upriličen u subotu, 30. maja. Tradicionalni dani Ajvatovice otpočet će u nedjelju, 28. juna.

Anadolu Agency
Dan sjećanja na žrtve Srebrenice i obilježavanje 25. godišnjice genocida bit će obilježen u subotu, 11. jula.

Dan sjećanja na žrtve Prijedora i doline Sane bit će obilježen devet dana kasnije, 20. jula (ponedjeljak).

Dan Arefata, odnosno dan pred obavljanje tavafa (hodočašća K’abe u Mekki) bit će obilježen u četvrtak, 30. jula. Dan Arefata je dan kada hodočasnici iz cijelog svijeta posjećuju brdo iznad Mekke i na njemu mole za svoje najbliže.

Anadolu Agency
Kurban- bajram bit će obilježen u petak 31. jula. Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, a običaj je klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima – i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Mekki i Medini. Kurban bajram traje 4 dana.

Nova hidžretska godina odnosno obilježavanje preseljenja muslimana iz Mekke u Medinu, bit će obilježena u četvrtak, 20. augusta.
Potom slijedi Dan Ašure, koji nastupa u subotu, 29. augusta.

Anadolu Agency
Posljednji značajni datum u ovoj godini, dan rođenja poslanika Muhammeda bit će obilježen u četvrtak. 29. oktobra.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine.

Kratka objašnjenja svih datuma pogledajte OVDJE.

Hayat.ba

Back to top button