Nova žrtva Covida-19 u BiH: Umrla 96-godišnja žena, imala više hroničnih oboljenja

Starija žena kod koje je bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa preminula je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

13:31 – U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata testirano je 267 osoba. Nije bilo novih slučajeva, iako je nakon retestiranja kod dvije osobe pronađen koronavirus – kazala je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Pilav je na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS saopćila da je devet osoba hospitalizirano na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dok se na respiratoru ne nalazi nijedan građanin KS. Dvije osobe u potpunosti su se oporavile u protekla 24 sata.

– Kumulativno, od 30. januara do 23. aprila ukupno je testirano 2.965 stanovnika Kantona Sarajevo, pozitivnih na koronavirus je bilo 130, od čega su dvije osobe retestirane, a 24 osobe su se izliječile dok je šest osoba preminulo od posljedica koronavirusa. Trenutno je 68 osoba aktivno zaraženo koronavirusom. Na temelju ovih podataka, možemo reći da je aktivnost virusa slabija, što se primjeti i u susjednim zemljama, tako da trenutnu situaciju možemo nazvati mirnijom fazom pandemije – kazala je Pilav.

Ističe da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek drži na snazi pandemiju koronavirusa, ali da su mnoge zemlje počele ublažavati mjere za suzbijanje pandemije, što je danas počelo i u Bosni i Hercegovini liberalizacijom kretanja za starije od 65 godina i mlađe od 18.

10:52 – Ljekar, koji radi u bolnici u Doboju, pozitivan je na virus korona, potvrđeno je danas iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

To je drugi slučaj zaraze koronavirusom u tom gradu i ponovo je u pitanju ljekar.

Pod zdravstenim nadzorom u Doboju nalazi se 121 osoba, dok je iz nadzora izašlo njih 1.409.

10:36 – U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjoj Luci ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na koronavirus.

Na Odjeljenju Covid 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivoj mehaničkoj ventilaciji.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Trebinju zbrinuto je osam pacijenata sa Covid 19 oboljenjem, u Prijedoru šest, u Doboju i Istočnom Sarajevu po pet, te u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus, a nemaju simptome Covida 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 68 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.602 osobe, a nadzor je završen kod njih 21.230.

Na sedam bh. graničnih prijelaza na teritoriji entiteta RS tokom 24 sata ušlo je ukupno 79 osoba, njih 95 je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine, a trenutno se u tim objektima na sedam graničnih prijelaza nalazi ukupno osam osoba.

U tom bh. entitetu do sada je na novi koronavirus izvršeno ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba, 617 je pozitivnih, 306 oporavljenih i 21 preminuli.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog koronavirusa.

09:21 – Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj, čime se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 617 osoba, 21 je preminula od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 oporavljenih.

Novozaražene osobe su iz Banje Luke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog spola. Jedna žena je mlađe životne dobi, a dvije su starijei. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva zdravlja.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona su dva korisnika Doma za starija lica u Kneževu.

Iz tog doma za starija lica testirana su još 22 korisnika, koji su negativni na novi virus korona. Među pozitivnim osobama na virus su i ljekar iz Doboja i medicinska sestra iz Gradiške.

U posljednja 24 sata izvršeno je 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 općina u tom bh.entitetu, a među njima i 196 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

Svi ti uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2) .

09:07 – Starija žena kod koje je bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa preminula je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Riječ je o devedesetšestogodišnjoj pacijentkinji iz Banje Luke koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja.

Liječila se u Klinici za infektivne bolesti od 21. aprila, potvrđeno je danas iz UKC-a.

U RS je do sada 21 osoba preminula od posljedica koronavirusa.

07:50 – Noćas je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testiran 251 uzorak na koronavirus, od čega je samo jedan pozitivan.

Radi se o uzorku iz Cazina.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md

Back to top button