Džaba ti bogatstvo kad je u duši tjeskoba

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi ima običaj u toku svojih predavanja ispričati zanimljive i poučne priče i događaje iz života ljudi. U nastavku prenosimo jednu od takvih priča.

Šejh veli da mu je jedan musliman rekao: ”Ušao sam kod trgovca na jednoj od glavnih tržnica u Damasku. Šejh, ja sam trgovac poput njega, znam dobro ovog trgovca i znam da njegov kapital prelazi 4 milijarde sirijskih funti. Međutim, od svojih mnogih briga, nevolja, pesimizma, frustracija i tjeskobe, i to koliko mrzi svoj dom, koliko izbjegava svoju ženu i djecu i mrzi saradnju i druženje sa ljudima, teško sam stajao na nogama nakon tog mučnog susreta sa njim.

I da bi mudrost i pouka, iz ovoga što sam rekao, bila potpuna, nakon susreta sa bogatim trgovcem u moju trgovačku radnju došla je jedna muslimanka pod hidžabom i tražila je finansijsku pomoć. Naime, tražila je da joj se pomogne oko plaćanja kirije za kuću u kojoj je živjela, a koja je iznosila hiljadu funti mjesečno.

Upitao sam je: ‘Sestro, gdje živiš?’

Rekla je: ‘U jednom selu blizu Damaska.’

Rekao sam: ‘Večeras imam sastanak u humanitarnoj organizaciji i dat ću prijedlog odgovornima u organizaciji da ti pomognu.’

Tako je i bilo. Na sastanku sam im rekao da postoji muslimanka kojoj treba takva i takva pomoć, pa da li bi ste joj pomogli?

Rekli su mi: ‘Naravno da ćemo joj pomoći, ali hajde i ti sa nama.’

Otišli smo kod nje kući i bili smo zatečeni i iznenađeni onim što smo vidjeli.

Njena kuća je bila ispod stubišta s jednostavnim otvorom, u kući je bila jedna veća soba, a u uglu sobe nalazila se kuhinja. Ispred je bilo i malo dvorište. Takvu kuću i takav stan ona je plaćala hiljadu funti mjesečno.

Kada smo ušli u kuću, ustanovili smo da je vrlo čista. Suprug te žene bio je bolestan i ležao je na krevetu, a djeca su bila vrlo uredna, na njima je bila čista i ispeglana odjeća. Smijala su se i igrala. Allaha mi, takav ambijent je vladao u toj kućici da mi se činilo kao da se nalazimo u dijelu Dženneta. Rekao sam braći iz organizacije: ‘Ovo je časna i čestita sestra muslimanka o kojoj sam vam pričao. Smatram da joj trebamo davati dvije hiljade funti mjesečno.’

Međutim, žena je rekla: ”Ne želim da mi plaćate više od hiljadu funti. Penzija moga muža dovoljna nam je za troškove i režije, a hiljadu funti za kiriju, tako da nam ne trebaju dvije hiljade funti od vas.”

Rekao sam samom sebi: ‘Subhanallah! Trgovac sa kojim sam se sreo prije podne ima bogatstvo vrijedno više od 4 milijarde funti, ali i pored toga, njegovo stanje je loše. Koliko je samo bio nezadovoljan sa samim sobom i ljudima oko sebe. A ova siromašna žena koja živi sa svojim bolesnim mužem i djecom u maloj kući, toliko je čedna, ponosna i zadovoljna da je njezina kućica poput Dženneta. Šejh, u tom trenutku sam shvatio da je Allah svemoćan.’

Rekao sam mu: ”Uzvišeni Allah je objavio: ”Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti. A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.” (Ta-ha, 123.-124.)

Allah je moćan da ti oduzme i uskrati sreću i da te učini sretnim. I ako ti Allah podari sreću, ti ćeš biti najsretniji čovjek na svijetu bez obzira na tvoje materijalno stanje.”

Svemogući Allahu, usreći nas bogobojaznošću i pokornošću Tebi i uputi nas na djela putem kojih ćemo steći Tvoje zadovoljstvo. Amin!
Saff

Back to top button