PAKISTANSKA POMOĆ! Pogledajte kako “zelene strijele” buše agresorske oklopnjake (VIDEO)

Pakistan se tokom agresije zvanično odredio da neće poštovati nametnuti embargo i da će pomoći bosanskoj vladi. To su prijatelji iz te zemlje i učinili. Koliko je pakistanska pomoć značila, čak i bila presudna za odbranu, opisao je i načelnik Štaba Vrhovne komande Armije R BiH general Rasim Delić u maju 1998.

– Znam sljedeće: sredstva koja su u maju ‘92. godine došla iz Pakistana odredila su sudbinu naše odbrane. To pouzdano tvrdim. Recimo, protivoklopni sistemi TF8, zelene strijele, preokrenule su situaciju u protivoklopnoj borbi. Kada su ti sistemi stigli na ratišta, tenkovi agresora su postali topovi, nisu se više kretali i nisu nam se više mogli približiti. A to je jako vrijedno. Koliko se sjećam, radilo se o devet ili deset lansera, i već narednog dana kad smo ih dobili, jedan je započeo da dejstvuje u Maglaju, drugi u Olovu, onda u Tuzli, jedan smo poslali u Jajce, ali je tamo pao u septembru ili oktobru, dva lansera su došla na sarajevsko ratište…”, objasnio je Delić.

Da su ovi podaci tačni, dokazuju i video snimke u kojima se vidi dejstvo “zelenih strijela”, ubojitog protuoklopnog oružja. Pogledajte fascinantne snimke na kojima borci Armije R BiH buše neprijateljski oklop i budimo svjesni značaja pomoći koju smo dobili od Pakistana.

Uživajte u videu!

(deblokada.com)

Back to top button