Šemsa Suljaković za “Avaz”: Uživam pripremajući iftare za svoje najbliže

Šemsa Suljaković (70) ovaj ramazan provodi u BiH, iako je, kako kaže, poželjela Švedsku, jer ipak su joj tamo najmiliji. Popularna pjevačica kaže da uživa u svakom danu ramazana, ali smatra da je prije sve bilo ljepše.

– Bolje je bilo prije, bile su veće familije, pa se skupe i u kući klanjaju teraviju. Išlo se na iftare od kuće do kuće, najviše kod rahmetli dede i nane, kod njih smo se skupljali svi. Bile su veće porodice i nekako odmah je bilo svečanije – kaže Suljaković.

Ramazan ima svoje posebno mjesto u njenom srcu, kaže da je to mjesec koji izuzetno voli.

– Sve mi miriše na somune i ezani mi sve ispune. Uvijek sam voljela da budem kući za ramazan, a ne u Švedskoj. Tamo se ramazan ne može osjetiti kao ovdje kod kuće – govori pjevačica.A kako je i Šemsa već odavno nana, njen dom postao je sjedište za sina, snahu i unučad, za koje priprema mirisne iftare.

– Djeci uvijek nešto skuham, jučer sam baš napravila klepe, pa onda napravim musaku, pa ašure itd. – poručuje Suljaković.

Iz djetinjstva se najradije se sjeća toplih mekanih somuna koje joj je nana pravila.

– Prije je uglavnom bilo sve na kašiku, zatim nezaobilazne pite i somunčići za koje bi nana prije poranila ujutro da ih napravi. Mi djeca joj dođemo na sehur, ona nama iznese te somune i kajmak. Za slatko su se pravili kompoti, sutlije i hurmašice. Niko nije smio početi jesti prije dede. Dok on počne, pa nana, mi djeca sjedimo, niko ne smije pričati, biti slinav ili musav i nema ustajanja iza sofre, a ako si ustao, više nema povratka. Ako si se napio vode, doviđenja iza sofre, a moja unuka zalogaj hrane, gutljaj vode i sve tako – govori kroz smijeh Suljaković
Avaz

Back to top button