SIPA pretresa prostorije firme “Srebrena malina” u Vogošći

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Federalne uprave policije pretresaju prostorije poljoprivredne firme “Srebrena malina” centru Wog u Vogošći, koja je odgovorna za nabavku spornih kineskih respiratora.

Ovaj pretres uslijedio je nakon pretresa sjedišta Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup pored Sarajeva, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine. Kako je za portal Klix.ba i ranije potvrdio glasnogovornik SIPA-e, pretresi se vrše na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo.

Pretresi su dio istrage u slučaju uvoza respiratora iz Kine posredstvom srebreničke poljoprivredne firme “Srebrena malina”. Ugovor o nabavci ovih respiratora, vrijedan 10,5 miliona KM, potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Podsjećamo da je SIPA ranije zatražila od aerodromske službe u Sarajevu i carinske ispostave svu papirologiju vezanu za nabavku medicinske opreme u posljednjem periodu.

Nakon što su mediji objavili informacije o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora, Tužilaštvo KS preuzelo je istragu o ovom slučaju. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH također je formirao komisiju od osam članova koja će detaljno istražiti spornu nabavku, a rezultati ove istrage mogli bi biti poznati kroz 15 dana.

U BiH je do sada stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen.

Klix.ba

Back to top button