Tarik iz Vogošće ima lijekove za još četiri dana, a dvije kutije stoje na…

Sedmogodišnji Tarik Rovčanin iz Vogošća boluje od Dravet sindroma, rijetke bolesti zbog koje dnevno ima 15 do 20 napada. Lijek koji mu najviše pomaže je “Diacomit”, koji nije registriran u BiH, a njegova porodica ga preko poznanika nabavlja najčešće iz Njemačke.

Situacija sa pandemijom u svijetu, zakomplikovala je nabavku lijekova za malog Tarika. Kako je za Radiosarajevo.ba kazala nana dječaka, koja je i njegova starateljaka Zinajida Lier, Tarik ima tableta za još četiri dana, a zbog zakona ne može da dobije tablete koje su mu poslane iz Njemačke.

“Tableta imamo još za četiri dana. Poslati su mu lijekovi iz Njemačke i nalaze se na carini na Aerodromu u Sarajevu. Zvali su i tražili Tarikovu dokumentaciju, poslala sam otpusno pismo i ostale papire, ali kazali su mi da se lijek mora vratiti u Njemačku, jer po zakonu lijek ne može preuzeti fizičko lice. Nije porblem platit ćemo i carinu, jer to je njegova mjesečna terapija. Pitala sam ih šta da mi ne dao Bog dijete umre, a oni mi kažu zakon je takav”, kazala je Zinajida.

Mjesečna terapija koju Tarik koristi košta 516 eura, a kako ističe nana Zinajida oni se sami snalaze da mu sve obezbijede.

“Neka je državu stid i sram, pored toga što je sve skupo, i kad sam platiš lijek ne možeš ga dobiti”, zaključila je Zinajida.

Tarikova majka je umrla, te o njemu brinu nana Zinaida i tetka Alisa Lier.

Radio Sarajevo

Back to top button