(VIDEO) Pogledajte prelijepe kadrove obnovljenih banjalučkih džamija

Obilježavanje dana džamija U četvrtak, 07. maja, 2020. godine, 27. godina od rušenja Ferhat-pašine džamije, u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji upriličeno je obilježavanje „Dana džamija“.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 07. maj proglasila je danom sjećanja na dan kada je u Banja Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedan od najznačajnijih primjera osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na okolnosti vanrednog stanja i pandemije virusa korona, obilježavanje je upriličeno bez prisustva džematlija, obilježavanju su prisustvovali muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, koji se obratio prisutnima novinarima, te u svome obraćanju istakao da su „ratovi i stradanja za pouk, a ne za nauk“, te da „ko god želi izbrisati, uništiti, tragove povijesti, radi na sopstvenu štetu, jer ga ta ista povijest zabilježi“, glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka, Adnan-ef. Jusić, te imami Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Tokom obilježavanja premijerno je prikazan film o svim obnovljenim banjalučkim džamijama i džematima, u produkciji Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Tokom 1993. srušene su sve džamije u Banjoj Luci i muftijstvu

Ferhadija je srušena 1993. godine u noći sa 6. na 7. maj tijekom policijskog sata, što je i danas predmet polemika na sudu o umiješanosti pojedinih ljudi u ovaj slučaj. Sud u Banja Luci je prije četiri godine donio odluku na temelju tužbe Islamske zajednice protiv grada Banja Luke za rušenje 16 vjerskih objekata tokom protekle agresije na BiH. Među tim objektima su i Ferhadija i Arnaudija, koje su srušene u razmaku od 15 minuta a za koje je grad po tadašnjoj presudi trebao isplatiti 32 odnosno 15 milijuna konvertibilnih maraka. Nakon žalbe Pravobranilaštva, Vrhovni sud je prošle godine odbacio tužbu a Islamska zajednica najavila je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.

(SAFF)

Download WordPress Themes FreeDownload Premium WordPress Themes FreeDownload WordPress Themes FreeDownload Premium WordPress Themes Freefree download udemy coursedownload redmi firmwareDownload Nulled WordPress Themesudemy paid course free download

Back to top button