HIT U DOMAĆOJ ISHRANI: OVA BILJKA ČUVA SRCE, ČISTI KRV I REGULIŠE VARENJE

foto: zdravljepriroda.net
Riječ je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja. Ima blago-gorak okus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka.

Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina.

Zdravstvene prednosti rukole. Neke od dokazanih prednosti koje rukola ima za zdravlje čovjeka su sljedeće: Antikancerogene osobine, Antioksidativna svojstva, Zdravlje mozga i kostiju, Mršavljenje, Imunitet, Zdravlje tijela, Metabolizam, Vid

Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utječe na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva.

Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za liječenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama,mada zadržava ljekovita svojstva i pri kuhanju.

Izvor: novi.ba

Back to top button