Iskorak UKC-a Tuzla: Nova metoda operacije karcinoma pluća, bez otvaranja grudnog koša (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Tuzla počeo je s operacijama karcinoma pluća primjenom posljednjih svjetskih dostignuća. Riječ je o metodi uz pomoć optički navođenih instrumenata bez otvaranja grudnog koša. Nakon transplantacije jetre ova medicinska ustanova i u ovom segmentu hirurgije postaje vodeći medicinski centar u BiH.

Osim stepena efikasnosti u odnosu na tradicionalne metode operacije novim pristupom pacijenti sedmi dan završavaju bolničko liječenje.

“Klasičnom operacijom ranije se pravio rez na grudnom košu dužine 20 do 30 cm dok sada imamo rez od 3 do 5 cm zbog čega se pacijent brže oporavlja, također manja je bol i manji je utrošak lijekova tako da imamo daleko veći benefit u svakom smislu” – kazao je hirurg Nermin Mušanović.

Uvođenje nove metode liječenja karcinoma pluća dio je višegodišnje strategije UKC-a Tuzla kojom se u praćenju modernih medicinskih trendova prednost daje mlađim ljekarima.

“UKC Tuzla je poznat po tome jer svi naši ljekari su boravili određen vremenski period u najboljim zdravstvenim ustanovama izvan BiH. Tako da smo sve one metode za koje smo imali mogućnosti da ih primjenimo to i uradili. Zadovoljstvo nam je kazati kako je ova procedura prvi puta u svijetu urađena prije samo sedam godina” – istako je hirurg Nusret Ramić.

Šef djela hirurgije UKC-a Tuzla Zijah Rifatbegović u izjavi za AJB je kazao kako u UKC-u Tuzla žele pomoći i drugim klinikama da unaprijede svoje metode jer prema njegovim riječima samo zdrava konkurencija može dovesti do enormno dobrih rezultata što pokazuju primjeri i u zapadnoj Evropi.

(Al Jazeera Balkans)

Back to top button