Otvaranje granica: Šta je s građanima koji su bili prinuđeni odreći se bh. državljanstva

Otvaranje granice BiH trebalo bi postepeno početi 1. juna, makar je tako najavljeno, no na sjednici Vijeća ministara BiH zakazanoj za četvrtak nema te tačka dnevnog reda.

„Veliki je broj naših građana koji su u proteklom periodu, pretežno iz ekonomskih razloga, uzeli državljanstva drugih zemalja. Mnogi od njih su, zbog takvih propisa morali uzeti ispisnicu iz državljanstva BiH. Kod nekih dio članova porodice još uvijek imaju bh. državljanstvo, a drugi ne.

Sve ove činjenice, otežavaju velikom broju ljudi dolazak u svoju domovinu, zbog trenutne situacije i stanja sa granicama u ovom vremenu.

Granice se postepeno otvaraju u Evropskoj uniji i regionu. Dok ne budu potpuno otvorene i vraćene u stanje slobodnog kretanja kao što smo imali prije pojave koronavirusa, pozivam Vijeće ministara BiH da već na sjednici ove sedmice donese odluku i dozvoli ulazak ovim kategorijama ljudi, kako bi mogli biti spojeni sa svojim porodicama i svojom domovinom“, kazao je Senad Šepić, predsjednik NB-a.

Dodao je da „oni trebaju Bosni i Hercegovini i BiH treba njima“.

„Očekujem od Vijeća ministara BiH da na ovakav način i hitnom reakcijom pokaže da smo uz te ljude i njihove porodice. A o temi aktivnog rada na potpisivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu sa državama u koje odlazi najveći broj naših građana pisao sam i inicirao ranije više puta. Nastavićemo na tome raditi i ubuduće i pomoći maksimalno koliko možemo kako se naš narod ne bi morao odricati državljanstva BiH nadalje u mjeri u kojoj je to bio prisiljen raditi dosad“, istakao je Šepić.

Izvor:
nap.ba

Back to top button