Novalić, Solak i Hodžić moraju biti pušteni ukoliko do 18 sati ne bude prijedloga Tužilaštva

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije zatražilo određivanje pritvora ili druge mjere premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću.
Krajnji rok je, kako nam je rečeno iz pravosudne institucije, 18 sati i ukoliko do tada ne stigne prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora ili donošenja drugih mjera, na osnovu kojeg Sud BiH zakazuje ročište, uhapšeni će morati biti pušteni na slobodu.

Tužilaštvo BiH je, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, trebalo u jutarnjim satima uputiti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora, ali je to odgođeno za poslijepodnevne sate. Prijedlog ni do sada nije stigao Sudu BiH.

Advokat Kolić sa saradnicama (Foto: T. S./Klix.ba)Advokat Kolić sa saradnicama (Foto: T. S./Klix.ba)

Budući da advokatima trojice uhapšenih treba nekoliko sati da pročitaju prijedlog i da se pripreme za ročište, to znači da će ročište ukoliko uskoro stigne prijedlog najranije moći biti zakazano u predvečerje ili u večernjim satima.

U popodnevnim satima je na ulazu u zgradu Suda BiH sa saradnicama ušao i Kadrija Kolić, advokat Fahrudina Solaka. No, on nije želio davati nikakve izjave.

Advokat Kolić sa saradnicama (Foto: T. S./Klix.ba)Advokat Kolić sa saradnicama (Foto: T. S./Klix.ba)

Klix.ba je jučer objavio, pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH, da će biti zatražen pritvor za svu trojicu uhapšenih, uključujući i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, a već danas se špekulira da ova mjera neće btii zatražena i za premijera.

Prijedlog za pritvor se, prema zakonom propisanim razlozima, obično traži zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, opasnosti da će ponoviti djelo, mogućnosti da se unište tragovi i dokazi, zbog uznemirenja javnosti…

Moguće je da Tužilaštvo BiH zatraži blaže mjere od određivanja pritvora, kao što je određivanje kućnog pritvora, zabrana sastajanja sa svjedocima i periodično javljanje u obližnju policijsku stanicu.

Tužilaštvo razloge za određivanje pritvora obrazlaže na ročištu, nakon čega Sud BiH ima rok 24 sata da odredi da li će prihvatiti predložene mjere ili će uvažiti žalbe odbrane.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f