Izetbegović: Nemamo odluku o ministru sigurnosti, nadamo se da Radončić neće napustiti reprezentaciju

U Sarajevu je u toku je sjednica Predsjedništva SDA koja bi trebala trajati satima, zbog čega je predsjednik Bakir Izetbegović odlučio da je nakratko prekine kako bi se obratio medijima i javnosti. Prema njegovim riječima, nije bilo razgovora o potencijalnom ministru sigurnosti BiH i aferi “Asim”, a upravo je to ono što javnost najviše zanima.
“Nismo govorili o imenima kada je riječ o ministru sigurnosti, bavit ćemo se time iduće sedmice. Žao nam je što je Fahrudin Radončić otišao, usložnjavaju se odnosi i slabi se pozicija probosanskog bloka na nivou države. Nećemo ga ubjeđivati da ostane, govorio mi je i ranije da bi išao, da misli da je dovoljno uradio, ali žalimo što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na druge nivoe vlasti. Nadamo se da će Radončić ostati dok ne dođe novi ministar, da neće oslabiti bošnjačku reprezentaciju u Vijeću ministara”, kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o aferi u kojoj je glavni akter Asim Sarajlić, SDA još nije došla do te tačke dnevnog reda. Osim toga, puno je posla pred Predsjedništvom SDA, a na sjednici se raspravljalo i aferi “Respiratori”.

“Ocijenili smo da imamo dobre rezultate institucija BiH kada je u pitanju borba s pandemijom. Dobre su ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Kao što se zdravstveni sektor dobro nosio s pandemijom, tako je i Vlada s mjerama. Nismo zadovoljni s reakcijom Vijeća ministara, tamo se namjerno radi blokada od strane Zorana Tegeltije, pojedini ministri rade, a cijelo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo, nemamo ni budžet za 2020. godinu”, kazao je Izetbegović ističući da je afera “Respiratori” bacila u sjenu sve ono što je dobro urađeno.

Pozvao je pravosudne institucije da što prije završe istragu bez bilo kakvih utjecaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se utvrdi.

“Stali smo uz Novalića i čuli smo kritike da vršimo utjecaj na pravosuđe. Imamo pravo i obavezu da svaki fenomen ocrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito u pravosuđu, sa nama problem može imati samo krivosuđe. TUžilaštvo i VSTV su pristrasni i pod političkim utjecajem, ne sude i ne odnose se jednako prema svim predstavnicima svih naroda u vlasti. Nezamislivo je da premijeru RS-a urade ono što su uradili Novaliću. Zato želimo reformu pravosudnog sistema koja će dati nepristrasno sudstvo”, rekao je predsjednik SDA.

Kada je riječ o problemu s predstojećim lokalnim izborima, SDA poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da se osiguraju sredstva za izbore, ističući da će ova stranka mi podržati svako rješenje, makar i parcijalno.

Više detalja sa sjednice Predsjedništva SDA bit će poznato po njenom okončanju.

Klix.ba

Back to top button