SAD JE SVE JASNO: Iz Granične policije pojasnili, evo ko može, a ko nikako ne može ući u Bosnu i Hercegovinu…

Odluka Vijeća ministar BiH da se od 1. juna djelimično otvore granice Bosne i Hercegovine, unijela je dosta zabune u javnost, a ko može prijeći državnu granicu te za koga zabrana i dalje vrijedi, pojasnila je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

U razgovoru za Fenu Vican je kazala kako je ulazak u BiH, u skladu s odlukom Vijeća ministara BiH, dopušten državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući sa pasošem ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja.

Izmjenom odluke Vijeća ministara od 2. juna ulazak u BiH odobren je i maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine, kao i strancu čiji je supružnik državljanin Bosne i Hercegovine.

Mjera zabrane ulaska u BiH ne odnosi se ni na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu, kao i posade i kabinskog osoblja aviona čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina. U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe cestovnim putem, boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini ograničava se na najviše 12 sati, pojasnila je Vican.

Podsjetila je da su otvoreni i granični prijelazi u zračnim lukama u BiH gdje će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Odluka o zabrani ulaska u BiH odranije se ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da su se obavezni pridržavati i poštivati svih uputa i naredbi mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine.

Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajući važeći pasoš, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Postoji još niz iznimki na koje se ne odnosi zabrana ulaska u BiH, a to su zdravstveni radnici koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, zatim osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, službe i timove Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, pripadnici Štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratioci u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

U BiH mogu ući i stranci koji su u tranzitu radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH, kao i stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu, izdanu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je i odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i obiteljima umrlih radi prisustva pogrebu, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obaveza, moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Što se tiče pogreba, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući stranci, članovi uže obitelji (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi odlaska na pogreb, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom, pojasnila je Vican.

SlobodnaBosna

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f