Pod zastavom BiH: Milorad Dodik još jednom stavio državu ispred entiteta

U nepune dvije godine mandata Milorad Dodik je obavio lavovski posao na promociji Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao krovne institucije izvršne vlasti u našoj zemlji.

Da su entiteti i entitetski zvaničnici podređeni Predsjedništvu BiH, potvrdio je Dodik još jednom u četvrtak u Beogradu prilikom sastanaka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Pored Dodika, u Beograd su, podsjetit ćemo, putovali predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović i premijer tog entiteta u BiH Radovan Višković, koji su pri susretima sa Vučićem i Lavrovom imali marginalne uloge.

Tako su i na konferenciji za medije nakon sastanka sa Vučićem entitetski zvaničnici statirali u pozadini, dok je u prvom planu, pored domaćina, bio član Predsjedništva BiH.


Ništa eksponiraniji nisu bili Cvijanović i Višković pri susretu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Ambasadi Rusije u Beogradu. Razgovor sa prvim čovjekom ruske diplomatije vodio je član Predsjedništva BiH, dok su entitetski zvaničnici bili zaduženi za smješkanje na sigurnoj distanci od Lavrova.

Primjeri iz ove posjete zapravo su kontinuitet Dodikove politike kojom etablira Predsjedništvo BiH kao krovnu instituciju, nadređenu entitetima i entitetskim zvaničnicima.

Tako je javnost u bliskoj prošlosti imala priliku svjedočiti situacijama u kojima član Predsjedništva BiH saziva sjednice Narodne skupštine RS-a i utvrđuje tačke dnevnog reda, a zatim vodi glavnu riječ na zasjedanjima entitetskog parlamenta.

Banjaluka, BiH – 26. februar 2020:
Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana na zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a. ( Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency )

Uprkos retorici u okviru koje zastupa tezu o svojevrsnoj državnosti entiteta RS, Dodik u praksi čini upravo suprotno, te jasno i nedvosmisleno podređuje entitet državi BiH.

Izvor: Faktor

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f