U dolini bijelih nišana izveden “Srebrenički inferno”

U Memorijalnom centru u Potočarima i ove je godine nakon komemoracije izveden “Srebrenički inferno”, te je ovaj put premijerno izvedeno i novo 18. pjevanje ove bolne poeme, djela koje govori o žrtvama srebreničkog genocida.

Stihovi “Srebreničkog inferna” ispisuju tugu i bol djeteta koje je ostalo bez svojih roditelja, braće, sestara i najmilijih, kao što je slučaj s mnogom srebreničkom djecom. Ove godine je bolna poema dobila 18. pjevanje, koje je također napisao Džemaludin Latić.

“Novo pjevanje je glas pravoslavne majke s ovih prostora. Za tu svrhu uzeo sam duh vjerovatno najpoznatije takve majke u bh. historiji Stake Damjanović Petrović, u Sarajevu poznatije kao Stake Skenderove (po nazivu njezinog pravoslavnog plemena Skenderijaši s područja današnje Albanije, odakle je došla u Sarajevo)”, opisuje Latić.

Muziku za “Srebrenički inferno” komponovao je Đelo Jusić, a ona se tradicionalno izvodi svakog 11. jula od 2003. godine.

Izvedba Latićeve poeme, kroz koju stihovima opisuje tragediju, svake godine je jedan od najemotivnijih momenata u obilježavanju ovog važnog datuma.

U dolini bijelih nišana tada je, čini se, najviše osjetna sva bol, tuga i plač Srebrenice.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f