Trajalo je mjesec i po: Srebrena malina može preuzeti preostalih 20 respiratora

Poljoprivredno dobro “Srebrebna malina” može preuzeti preostalih 20 od stotinu respiratora, čija je nabavka predmet istrage.

Ovi respiratori su na kompletiranje dokumentacije za carinski postupak uvoza čekali mjesec i pol dana na sarajevskom aerodromu.

“Postupak uvoza preostalih 20 respiratora je okončan i ti respiratori mogu ući na carinsko područje BiH nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a prije toga i plaćen PDV. Danas je priložena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, kazao nam je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Sarajevo / SIPA izvršila pretres na Aerodromu: Tražili dokumentaciju o respiratorima
Dodao je da dobavljač može preuzeti ove respiratore.

Zbog nabavke ovih stotinu respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, a pri tome se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, osumnjičeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, te Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline.

U svojstvu osumnjičenog nedavno je ispitan i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su danas, po naredbi Tužilaštva BiH, pretrese na Aerodromu Sarajevo u okviru istrage u aferi “Respiratori”.

Navodno, razlog za današnje aktivnosti je nestanak određene dokumentacije vezane za prvu pošiljku od 80, od ukupno 100 respiratora koje je Vlada FBiH nabavila iz Kine.

Radiosarajevo.ba

Back to top button