Treba li negativan test državljaninu EU čiji supružnik ima pasoš BiH i kakav tačno test treba imati

Da li su državljani neke od zemalja EU dužni imati negativan test na koronavirus pri ulasku u BiH ako im je supružnik državljanin BiH? Da li državljani EU pri ulasku trebaju imati negativan PCR test ili mogu priložiti i serološki? Pitanja su na koja smo odgovore potražili u Graničnoj policiji BiH.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman za Klix.ba je kazao da supružnik državljanina BiH, koji je državljanin neke od zemalja EU ili šengenskog prostora, može ući u Bosnu i Hercegovinu i bez negativnog testa na koronavirus.

“Bračni drugovi u tom slučaju, ako žele iskoristiti tu pogodnost da jedan od supružnika ima pasoš BiH, moraju priložiti vjerodostojan dokument u vidu vjenčanog lista. Dakle, državljanin EU može ući bez testa u BiH ako je u braku s državljaninom BiH”, kazao je.

Ono što je također ostalo nejasno u posljednjoj odluci Vijeća ministara BiH jeste da li državljani EU i Šengenskog prostora trebaju imati negativan PCR ili serološki test ne stariji od 48 sati pri ulasku u BiH.

“Do sada su svi koji su dolazili imali PCR test, jer je takva praksa u EU. No, tačno je da je odluka nedorečena jer se neko može pojaviti i sa serološkim testom”, dodao je Hoffman te istakao još jedan problem zbog kojeg će Granična policija BiH tražiti korekcije od Vijeća ministara BiH.

“Imamo iskustva da državljani zemalja EU dolaze na granicu s potvrdama na različitim jezicima. Šta ta potvrda znači graničnom policajcu ako je na španskom, švedskom, italijanskom ili nekom drugom jeziku? Uredu je ako je potvrda na engleskom jeziku i zbog toga ćemo ići prema Vijeću ministara da se koriguje i taj član i da se navede da su državljani EU dužni imati negativan test s ovjerenim prijevodom”, kaže Hoffman.

On ističe da će se do izmjene ta odluka provoditi onako kako je Vijeće ministara naložilo i da granični policajci neće nikoga vraćati s granice, ali da je to trenutno plodno tlo za izigravanje propisa od stranih državljana.

Klix.ba

Back to top button