Otkriveno šta je uzrokovalo razornu eksploziju u Bejrutu: Pogledajte zastrašujući snimak s lica mjesta

To je ujedno i jedna od glavnih komponenti u miniranju eksploziva

Za smrtonosnu eksploziju u Bejrutu krive su hiljade tona hemikalije koja se koristi u gnojivima i eksplozivima, prenosi “The Guardian”.

Libanski premijer, Hasan Diab, rekao je da je 2.700 tona amonijevog nitrata eksplodiralo nakon što je šest godina ležalo neosigurano u skladištu, odbacujući izvještaje da je brod koji je prevozio sličnu količinu hemikalije istovario teret u luci 2013. Ostaje nejasno što je uzrokovalo da se hemikalija zapali.

Amonijev nitrat uobičajena je industrijska hemikalija koja se koristi uglavnom za gnojivo jer je dobar izvor dušika za biljke. To je ujedno i jedna od glavnih komponenti u miniranju eksploziva.

– Sam po sebi nije eksplozivan, već je oksidant, koji crpi kisik u vatri – i samim tim ga čini mnogo intenzivnijim, rekao je Gabriel de Silva, viši predavač hemijskog inženjerstva na Univerzitetu u Melburnu.

Međutim, rekao je da Silva, ona se zapali samo pod pravim okolnostima, a to je teško postići.

– Iako amonijev nitrat ustvari može ugasiti požar, ako je hemikalija onečišćena, primjerice uljem, postaje vrlo eksplozivna. Mislim da se to ovdje dogodilo – rekao je De Silva.

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button