Sud BiH ukinuo mjere zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću

Sud BiH je ukinuo mjere zabrane za osumnjičene u predmetu “Respiratori“, odnosno za premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i direktora “FH Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila advokatica Vasvija Vidović koja zastupa premijera Novalića.

“Tužilaštvo BiH nije tražilo produženja mjera zabrane pa ih je Sud BiH ukinuo“, kazala je Vidović.

U jeku afere državno tužilaštvo nije uspjelo uvjeriti Sud BiH da postoji dovoljno dokaza da se odredi pritvor osumnjičenima, što je bila i jasna indikacija o budućnosti sudskog procesa.

Njima su tada izrečene mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama odnosno zabranjuje se sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta.

Osumnjičeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su prema navodima Tužilaštva BiH iskoristili vanrednu situaciju uzrokovanu pandemijom da pripreme plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

U ovom sudskom procesu učestvuje veliki broj svjedoka, među njima će biti službenici i funkcioneri Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i uposlenici kompanije Srebrena malina.

Listi osumnjičenih u ovom predmetu u junu je dodano i ime direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.

Klix.ba

Back to top button