Ukinute mjere zabrane Novaliću, Solaku i Hodžiću!

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u predmetu “Respiratori”

Sud BiH donio je rješenje kojim su ukinute mjere zabrane federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, potvrdio je Srni Solakov branilac Kadrija Kolić.

“Za donošenje mjera zabrane nisu postojali nikakvi razlozi jer u ovom slučaju nema elemenata nekog krivičnog djela. To je čist obligacionopravni odnos. Većina argumenata u pogledu postojanja krivičnog djela, koji su se iznosili u medijima, potpuno su demantovani kao netačni i spekulacije. Zbog toga me ova odluka Suda uopšte ne čudi”, izjavio je Kolić.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u predmetu “Respiratori”.

Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, preko Poljoprivrednog dobra “Srebrena malina”.

Tokom istrage je izvršeno vještačenje respiratora, nakon čega je zaključeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo jednomjesečni pritvor, što je Sud BiH odbio, te donio rješenje o mjerama zabrane.

Mjere su se odnosile na zabranu sastajanja sa određenim licima u vezi sa ovim predmetom, kontaktiranje sa svjedocima, kao i međusobno sastajanje i kontaktiranje.

Fokus.ba

Back to top button