NEVJEROVATNO: Džamija u Cerskoj povodom klizišta sravnjena sa zemljom, a minaret džamije netaknut

Naime, u poplavama i klizištima koja su u maju 2016.godine zadesila BiH stradala je i Cerska. Tada je, usljed klizišta, jedna osoba smrtno stradala, dok je mjesna džamija porušena u potpunosti, s tim da je munara ostala netaknuta.

Obnova džamije u Cerskoj zvanično je počela polaganjem kamena-temeljca na Dan državnosti BiH 25. novembra 2014. godine, s tim da su građevinski radovi započeti u martu ove godine.

“Džamija je u potpunosti porušena, ali je ostala uspravna munara kao simbol uspravnosti i ustrajnosti mještana Cerske. Džamija je premještena na novu lokaciju iz razloga što je lokacija u Čelebićima na kojoj je bila izgrađena prethodna džamija proglašena nesigurnom za gradnju novih objekata. Nova džamija je izgrađena u zaseoku Hasanovići, a zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego ef. Selimović”, kaže Muamer ef. Jusupović, imam u Cerskoj.

S obzirom na to da je Cerska džemat sa više mahala koje su udaljene jedna od druge, odlučeno je da se pored džamije izgradi i jedan mekteb u zaseoku Gobelje, a za potrebe stanovništva iz ovog naselja. Gobelje su inače udaljene sedam km od novoizgrađene džamije.

Pored džamije i mekteba izgrađena je i imamska kuća te objekt abdesthane i šadrvan koji su odvojeni od džamije.

Izgradnja ovih objekata finansirana je uz pomoć Islamske zajednica BiH koja je dala inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 KM, te sredstvima prikupljenim putem organizacija, džemata, firmi… Ipak, najvećim dijelom sredstva su prikupljena prilozima ljudi iz BiH i dijaspore.

Islamskazajednica.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f