Jedini nisu u probosanskom bloku: Za koga SDP-ov Bego Bektić prikuplja glasove u Srebrenici?

Situacija u Srebrenici nadilazi ideološke i partijske podjele, poručio je prije dva mjeseca iz ovog grada predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Stranka na čijem je čelu podržala je Aliju Tabakovića, zajedničkog kandidata probosanskog bloka koji čine SDA, SBB, Stranka za BiH, PDA i Demokratska fronta.

Jedina stranka koja nije podržala Tabakovića je SDPBiH. Iako je bilo pojedinačnih poruka i poziva koje su upućivali potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović i federalni zastupnik Irfan Čengić da se podrži zajednički kandidat za načelnika, zvanično ova partija na čijem je čelu Nermin Nikšić to nije uradila.

Nikšić je prije dva mjeseca kazao da SDP “ne pristaje da bude dio bošnjačke reprezentacije”.

– To, da ne upotrijebim neku tešku riječ, nije nikakvo probosansko jedinstvo. To je bošnjačko jedinstvo. SDP ne želi da se kvalifikuje kao dio bošnjačke reprezentacije i da u naše ime Bakir Izetbegović pregovara sa bilo kime, pa i kada je Srebrenica u pitanju – izjavio je Nikšić.

Netom poslije toga, visoki partijski zvaničnik Zukan Helez je poručio da će SDP podržati Tabakovića, ali očigledno je to bilo soliranje, poput Bećirovića i Čengića jer ni do danas, iako je terenski rad za izbore 15. novembra uveliko u toku, SDP se nije izjasnio.

Ipak, njihov čovjek na terenu u Srebrenici Bego Bektić intenzivno prikuplja glasove, o čemu svjedoči i poruka koju smo dobili od jednog povratnika.

Pozvali smo Bektića, predsjednika SDP Srebrenica, da bismo ga pitali o izborima u ovom gradiću, da li su podržali Tabakovića, te za koga skuplja glasove, ali on nije želio da razgovara. Poručio nam je da zbog naših tekstova ima problema, da dobija prijetnje smrću.

Bektić je, iako je tvrdio da nije, uredno pozivan na sastanke koje su mjesecima održavali općinski odbori stranaka koje čine probosanski blok u Srebrenici, ali je svaki put prijetio osobi koja ga je pozivala da će ga zbog uznemiravanja prijaviti policiji.

Nezvanično, Bektić, koji je i uposlenik Općine Srebrenica, navodno glasove na terenu prikuplja za aktuelnog načelnika Mladena Grujičića, koji je zajednički kandidat svih srpskih stranaka.

Htjeli smo s njim provjeriti i informaciju, da li obećava za 30-ak glasova za Grujičića radno mjesto u Fabrici kontejnera u Potočarima. Međutim, nije želio razgovarati te nam je prekinuo telefonsku vezu.

Izvor: Faktor

Back to top button