Nijemci se najčešće zaraze na Zapadnom Balkanu, BiH bolje kotira od Hrvatske i Srbije

U posljednjih nekoliko sedmica broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj se povećava, a nove slučajeve bilježe i dijelovi koji već neko vrijeme ne registruju nijedan novi slučaj infekcije. Institut Robert Koch izvještava Nijemce o epidemiološkoj situaciji, ali i o državama u kojima imaju najveću mogućnost da se zaraze.

U Njemačkoj su granice otvorene od 25. sedmice nakon što se pojavio koronavirus. Od tada Njemačka bilježi sve veći broj uvezenih slučajeva iz drugih država.

Njemački institut Robert Koch stalno analizira u kojim se to državama Nijemci najčešće zaraze, a samim tim i donesu virus u državu. Zaključeno je da su mjesta u kojima se zaraze najčešće zemlje Zapadnog Balkana, ali i Turska, Bugarska i Rumunija.

Analiza Robert Koch instituta o najizloženijim državama kada je u pitanju koronavirusAnaliza Robert Koch instituta o najizloženijim državama kada je u pitanju koronavirus

Posljednja njihova analiza govori da se najviše Nijemaca, koji se nisu zarazili u svojoj državi, u posljednje tri sedmice zarazilo na Kosovu – njih 1.096, potom u Turskoj (501), Hrvatskoj (260), zatim Srbiji (196) i Bugarskoj (166).

Nakon ovih prvih pet, na šestom mjestu se nalazi Bosna i Hercegovina u kojoj se u prethodne tri sedmice zarazilo 156 Nijemaca. Iz tabele je vidljivo da bolje kotiramo kada je riječ o izloženosti koronavirusu od komšijske Srbije, ali i Hrvatske koja trenutno ima bolju epidemiološku situaciju od nas.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, tu su još i Makedonija i Albanija sa po 92 i 86 zaraženih Nijemaca u nešto više od 20 dana i ove zemlje su manje izložene nego Bosna i Hercegovina.

Udio zaraženih Nijemaca izvan Njemačke se u posljednjih nekoliko sedmica povećava, što vlasti planiraju spriječiti dosljednom prevencijom i ranom identifikacijom zaraze.

U Njemačkoj su zbog toga za svoje državljane od subote uveli nove mjere, a riječ je o obaveznom PCR testu po povratku iz rizičnih zemalja, kao i obaveznoj petnaestodnevnoj izolaciji.

Klix.ba

Back to top button