SLUČAJ ‘RESPIRATORI’ Kineski proizvođač mogao bi tužiti BiH, oglasila se i ambasada Kine

Zbog svega bi država BiH mogla platiti višemilionsku odštetu

Brojni mediji jučer su izvijestili o preokretu u slučaju ‘Respiratori’, a nakon nalaza Instituta za mjeriteljstvo te nakon što su bolnice širom BiH uputile zahtjev da im se dostave respiratori.

Novi detalj u cijeloj priči su i informacije da proizvođač respiratora Bosni i Hercegovini sprema višemilionsku tužbu za naknadu štete. Naime, proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio se nakon što su „New York Times“ i „Associated Press“ prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj veb-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji. Naknadno je utvrđeno i da je vještačenje u ime Tužilaštva BiH radio neovlašteni sudski vještak.

Zbog svega bi država BiH mogla platiti višemilionsku odštetu. Štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere se milionima eura, a advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji. Proizvođač respiratora, „Beijing Aerospace Changfeng“ u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine. Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije.

O svemu su Vijesti.ba zatražile i komentar u Ambasadi Kine u BiH. Iz Ambasade nisu potvrdili, niti demantirali mogućnost tužbe.

– U vezi sa nabavkom respiratora i vašim upitom, Ambasada Kine nije učestvovala, niti je upoznata sa relevantnim informacijama, naveli su u odgovoru.

Iz kineske Ambasade još su naveli da od izbijanja pandemije Covid-19 u BiH u martu ove godine, kineska strana saosjeća sa BiH.

– Lideri naših dviju zemalja su u više navrata razmijenili pisma u kojima su izrazili spremnost za zajedničko prevladavanje poteškoća i saradnju u borbi protiv pandemije. Kineski predsjednik Xi Jinping je, u pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, konstatovao da se “Čovječanstvo zajedno suočava sa izazovima sigurnosti javnog zdravstva. Kineska strana je spremna da jača saradnju u borbi protiv pandemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, naveli su iz ambasade i dodali:

– Bez obzira što se i sama suočava sa velikim pritiskom u borbi protiv pandemije i nedostatkom opskrbe medicinskom opremom i sredstvima, Kina je pružila pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, te u što ranije mogućem vremenu, otvorila komercijalni kanal za BiH za nabavke. Medicinska oprema i sredstva proizvedena u Kini igrali su neizostavnu ulogu u kineskoj borbi protiv pandemije. Nadamo se da će doprinijeti i borbi protiv pandemije u BiH.

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f