Turska pronašla najveće zalihe plina u historiji, Erdogan: ‘Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu’

„Iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa. Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti“, poručio je turski lider

Čelnik Turske kazao kako je riječ o nalazištu u Crnom moru gdje su rezerve od 320 milijardi kubnih metara.

Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji, kazao je danas predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

„Naš brod Fatih otkrio rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom bušenja bušotine Dunav 1 započeto 20. jula 2020,“, naveo je on i dodao: „Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu“.

Čelnik Turske istakao je kako Turska 2023. počinje koristiti plin iz Crnog mora, te da je odlučna „da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje“.

„Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja… Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima“, istakao je Erdogan i kazao kako turska sondažna i seizmička istraživanja ni u najmanjoj mjeri ne ovise o stranim elementima.

„Iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa. Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti“, poručio je turski lider.

Brodovi dvije mornarice

Turska nastojanja za širenjem izvora energenata u vodama istočnog Mediterana dovele su Ankaru do sporenja sa Grčkom i Kiprom, navodi Euronews.

I grčka i turska mornarica su razmjestile brodove u području između otoka Krit i Kipar nakon što je Turska poslala istraživački brod da provjeri situaciju sa naftom i plinom u vodama za koje Grčka tvrdi da pripadaju njenoj kontinentalnoj ploči.

Izvor Euronewsa navodi kako, iako su tajni detalji lokacije, on može potvrditi kako je riječ o ugljičnovodoničnom izvoru plina. Navodi kako bi objava mogla biti i predmet skretanja pažnje, te kako bi se moglo desiti da „se objavi kako je izvor plina u Crnom moru, ne u Sredozemnom, zbog strateške želje skretanja pažnje i stvaranja zabune“.

(AA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button