Roditelji, obratite pozornost: Ovo su najčešći simptomi koronavirusa kod djece

– Znajući da se kod djece respiratorni problemi ne pojavljuju tako često nego će prije patiti od glavobolje, umora i osipa na koži, pomoći će roditeljima da donesu ispravne odluke i ostave ih kod kuće dok se ne budu osjećala bolje – pojasnio je

Simptomi koronavirusa u mnoge djece razlikuju se u usporedbi sa simptomima odraslih osoba. Prema popularnoj britanskoj aplikaciji Covid Symptom Study, koju su dizajnirali poznati liječnici i znanstvenici, glavni simptomi COVID-19 u djece su umor, glavobolja, upaljeno grlo i gubitak apetita.

Jedini ”službeni simptom” koji imaju djeca jest povišena tjelesna temperatura koja je navedena kao jedan od najučestalijih simptoma, piše Mirror.

Kod odraslih su umor, glavobolja i upala grla također neki od simptoma, no češći su kašalj i gubitak njuha.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba kao službene simptome koronavirusa navodi povišenu tjelesnu temperaturu, kontinuirani kašalj i gubitak njuha i okusa.

– Povratak djece u školu i zadržavanje djece u školi jest prioritet pa je vrlo važno da razumijemo kako se COVID-19 očituje kod djece i da uočimo potencijalne razlike – rekao je Tim Spector, profesor genetske epidemiologije sa Sveučilišta King koje je razvilo aplikaciju.

– Znajući da se kod djece respiratorni problemi ne pojavljuju tako često nego će prije patiti od glavobolje, umora i osipa na koži, pomoći će roditeljima da donesu ispravne odluke i ostave ih kod kuće dok se ne budu osjećala bolje – pojasnio je.

Prema aplikaciji, 52 posto djece koja su bila zaražena koronavirusom nisu imala ni jedan od službenih simptoma koronavirusa.

Pet najčešćih simptoma COVID-19 kod djece su umor (55 posto), glavobolja (53 posto), povišena tjelesna temperatura (49 posto), grlobolja (38 posto) i gubitak apetita (35 posto).

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button