Žestok duel Dodika i Stanivukovića: Od spomenika ustašama i balijama do Vučića kao političkog pobačaja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na sjednici NSRS-a u obraćanju poslaniku PDP-a i kandidatu za gradonačelnika Banje Luke Drašku Stanivukoviću poručio je da “Banja Luka mora da zna da on hoće u tom gradu da podigne spomenik ustašama i balijama”. Nije dugo trebalo da mu odgovori mladi Stanivuković, a rasprava se nastavila.
Iako je sjednica bila zakazana s ciljem SNSD-a i koalicionih partnera da povuku Memorandum između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po vitalne nacionalne interese, rasprava je u jednom momentu otišla u potpuno drugom smjeru.
“Šta je s tobom, jesi li se ti smetno sa uma?! Pravi ga na ćaćevini svojoj, ovdje ga nećeš praviti. A kada je priča o Jasenovcu, onda kažeš ‘ja sam mlad, mene to ne zanima’. Šta njega briga za Jasenovcem, on bi njihovim vojnicima pravio biste. On zna kriminalce iz Sanskog Mosta ugostiti u svojoj kući”, rekao je Dodik.

Dodao je da je Banja Luka grad koji ima svoj politički stav, a Stanivukovića je nazvao “političkim nedonošćem”.

“Može li neko ozbiljno da zamisli da on bude gradonačelnik Banjaluke, kako bi to izgledalo? On se kandidovao zato što niko nije htio. Nije htjela ova njegova koleginica, nije htio Ivanić”, rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine te najavio novu pobjedu.

Nije dugo trebalo da se oglasi Stanivuković i odgovori starijem kolegi iz rivalske stranke. On je podsjetio Dodika kako je i Aleksandra Vučića svojevremeno nazivao političkim pobačajem, a da mu se danas divi.

“Vjerujte da vas ja neću primiti u Gradsku skupštinu, kada me budete zvali. Kada vidim da otvarate usta, a da ne jedete, znam da lažete. Znaju i građani. Svjestan sam da Igoru morate pomoći, jer on nema nikakve šanse u Banjoj Luci”, rekao je nakon Dodikovog izlaganja.

Dodao je da je Banja Luka nema opću bolnicu jer, prema njegovim riječima, se ne može napraviti jer je Dodik zadužio RS.

“Asfalt i krunžni tok ne može da bude mjera jedinica napretka. Sada je budžet Banjaluke 50 miliona KM manji. Kada govorite o spomen obilježjima, prvo napravite spomen obilježje poginulim borcima, između ostalih i mom stricu, koji je poginuo dok ste vi švercovali cigare”, rekao je Stanivuković, prenosi Srpskainfo.

Dodik je zatim ponovo izašao za govornicu i nazvao Stanivukovića “štetočinom”.

“Pravio je perfomanse, podvaljujući djeci da su oni organizatori, da bi on imao čistu biografiju. A svi znaju da je on organizator. On je običan manipulant. Hoćeš sa mnom da se porediš? Kada sam bio tvojih godina, bio sam načelnik općine Laktaši. Ti nisi završio ni školu, fakultet ti je pred nosom, nisi ga završio, a hoćeš da budeš gradonačelnik. Njegova je opcija da se praviš blesav i odjednom postaneš načelnik. Dakle, ništa nisi demantovao što sam rekao”, poručio je Dodik.

Ovim verbalnim duelom na današnjoj sjednici NSRS-a nastavile su se, sada već tradicionalne, ružne slike iz ovog entitetskog parlamenta. Verbalni sukobi, a nekada i fizički, već duži period najbolje opisuju odnose vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, ali i stanje političke scene.

Na kraju, dvotrećinskom većinom Narodna skupština RS-a je potvrdila izjavu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika da je odluka Predsjedništva BiH, usvojena bez konsenzusa na 15. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 27. augusta 2020, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Za ovu Izjavu je od 57 prisutnih, njih 56 glasalo za, protiv i suzdržanih nije bilo. Opozicionari nisu prisustvovali glasanju.

Klix.ba

Back to top button