Dodik spaja nespojivo: Naša politika je mir, Srbija i RS da budu jedna država

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je obilježavanje “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu “jedna država, gradeći sigurnost i budućnost cijelog regiona”.
On je rekao da su ovi prostori na kraju Prvoj svjetskog rata “željeli da se prisajedine Srbiji”, u čemu se nije uspjelo, ali da postoji “historijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu”.

“Danas imamo dvije države – Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju “agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni”.

“Pokušavaju da ukinu naša prava, RS i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu”, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

“Mislimo da je to rješenje”, rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH “u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode”.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f