Pogledajte ovo braćo i sestre. Dok brat uči ezan, oluja odjednom prestaje / Video

Mudzize Ezana
1. Broj riječi koje se nalaze u Ezanu je 50 a mi znamo da za jedno dobro djelo se covjek nagradjuje 10x s obzirom da ezan učimo 5x dnevno to iznosi 50. I sam Poslanim s.a.w.s je rekao vi klanjate 5 dnevnih namaza sto je jednako 50 namaza. Dakle to je taj sklad koji se u potpunosti podudara.
2. Rijec Ezan spomenuta je u Kur’anu na sledeći način. Rijec *أذن* spomenuta je dva puta. Rijec *مؤذن* spomenuta je dva puta. Dok riječ *أذِّن* spomenuta je jedan put. Dakle ezan se u Kur’anu spominje tačno u onolikom broju koliko se uci tokom jednog dana i noći (5x)
3. Od 28 arapskih slova u rijecima Ezana je upotrijebljno 17 Harfova. To je jednako broju propisanih Farzova koje moramo obavljat tokom dana i noći. 2 Sabaha, 4 Podnea,4 Ikindije, 3 Aksama, 4 Jacije.
4. Ezan se uci tokom godine u 12 mjeseci ako pogledamo rečenice Ezana videćemo da ih ima tačno 12 recenica. Takodjer zadnja recenica je sastavljena od *لا اله الا الله* kolko ona ima slova? Ima 12 slova aludirajući na 12 mjeseci.
5. Ezan počinje s riječju *الله* i završava se s riječju *الله* sto nam hoće kazat da je Ezan od Gospodara svjetova. I ova rijec *الله*se spominje 11 puta u Ezanu zašto bas 11 puta? Zato sto se broj 11 kad se raščlani ostaje 1, Alludirajuci na jednog i jedinog a to je Allah s.w.t.a

Izet ef. Bibic

Back to top button