Švajcarci češljali opštine u Srbiji i našli 100.000 kuća i stanova na koje niko ne plaća porez

Foto: Pixabay/Michael Gaida
Baze lokalnih poreskih administracija uvećane su za nešto više od 100.000 nepokretnosti posle popisa nekretina u 44 opštine po celoj Srbiji, pokazuju prvi rezultati.

Ovaj podatak odnosi se samo na kuće i stanove, bez zemljišta, garaža i drugih objekata. Kompletan popis imovine sprovođen je kroz program „Reforma poreza na imovinu“ koji je podržala vlada Švajcarske.

– Popisivači koji su šest meseci radili na terenu i proveravali da li se stvarno stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu, popisali su oko 100.000 nepokretnosti koje su bile van poreske evidencije – izjavila je za portal BizLife Jelena Holcinger, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Prema njenim rečima, situacija na terenu pokazala je da veliki broj lokalnih samouprava ima problem sa neažurnim podacima, netačnim adresama, podacima o vlasništvu koji takođe nisu tačni.

U lokalnim samoupravama gde se vršio popis imovine, u 2018. godini prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica iznose 2,9 milijardi dinara, što je za oko 230 miliona dinara više u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, u ovom slučaju veći prihodi od poreza na imovinu ne znače nužno i povećanje poreza. Sa druge strane, za one koji imaju dugovanja za porez i dalje postoji mogućnost reprogama duga, odnosno plaćanja na rate neizmirenih obaveza, i u praksi veliki broj građana to i koristi.

– Porez na imovinu je najznačajniji sopstveni prihod opštine i u proseku čini preko 50 odsto udela u svim prihodima koje naplaćuje opština. Novac naplaćen od poreza na imovinu ostaje u budžetu opštine i njegova osnovna namena je finansiranje lokalnih potreba stanovništva, kao što su komunalno uređenje, škole, vrtići, lokalni putevi. Lokalne samouprave imaju obavezu da informišu građane o nameni trošenja ovog novca, ali i da ih aktivno konsultuju u pogledu njihovih lokalnih potreba – objašnjava Holcinger.

Pet najuspešnijih opština u proširenju obuhvata poreza na imovinu švajcarska vlada nagradiće sa milion franaka. Proglašenje pobednika biće krajem ovog meseca.

Biznis.telegraf.rs/

Back to top button