Komšić: Zagrebu je najbolje reći da malo odbije od Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je za FTV posjetu lidera SDA i HDZBiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Zagrebu i najavljene razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Komšić je poručio da Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom i da mu treba reći “da odbije od BiH jer je njegovo miješanje krajnje neumjesno”.

– Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutrašnjim temama BiH, šta Hrvatska ima s izmjenama Izbornog zakona u BiH? Ovakvo pozivanje funkcionera kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno, ja nikad ne bih pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili – kazao je Komšić.

Istakao je da uoči posjete razgovarao s Izetbegovićem, kojem je rekao da se u odnosima dvije države mora paziti kako se razgovara i savjetovao mu da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

– Mislim da nije dobro legitimizirati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški promatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome šta Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, niti je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovjek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz Republike Srpske da li on ima legitimitet – rekao je Komšić.

Smatra da je susret u Zagrebu iščašena paradigma na koju se nažalost pristaje, te da vlasti u BiH Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

– Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, miješanje je krajnje neumjesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne miješamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Trebaju biti svjesni da nema toga u političkom Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže – poručio je Komšić.

Izvor: Faktor

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f