Skupljali orahe, pa ostali u čudu: Spolja obični, a kad su ih otvorili imali su šta i da vide

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha, a porodica Andrović iz Topole (Srbija) u svom voćnjaku susrela sa izuzetno neobičnom plodovima.

Spolja su izgledali poput onih običnih, ali kad su ih otvorili imali su šta i da vide, plodovi su bili crveni. Mislili su da se to sasvim slučajno desilo samo jedne godine, ali crveni orasi nastavili su da rađaju u srpskoj Toskani.

– Kad smo krenuli da ih krcamo vidjeli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji dio je čisto bijele boje, ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lijep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspijeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više – kaže Andrija Andrović.

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na poklon od prijatelja prije desetak godina, a ove je kako kažu, rekordno rodio. Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspijeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, a i po ukusu se ne razlikuje od običnog, drugačiji je samo po boji.

– Crveni orah vodi porijeklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vrijedno, pogotovo u pogledu bjelančevina i esencijalnih masnih kiselina, prenosi “RINA”.

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f