Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom, snose novčane kazne.

Naime, redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice.

“To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao nam je čitatelj.

BiH nema potpisan bilateralni sporazum s Evropskom unijom

Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra pasoš, diplomatski, službeni, zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo.

“Isto tako, Zakon o ličnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti ličnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države”, dodala je Vican.

Također, Zakon o graničnoj kontroli propisuje da je putna isprava važeća ako je pasoš ili drugi identifikacijski dokument izdalo nadležno tijelo u BiH ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.

“U obzir dolazi i važeća lična karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima”, navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Evropskom unijom (EU) usljed čega bi građani mogli koristiti ličnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim sporazumima.

“Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u nađu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s ličnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU”, istakla je Vican.

Za nepoštivanje Zakona predviđene su i sankcije

Kada je u pitanju prekršajno procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljani i ne posjeduju propisanu putnu ispravu i na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo, onda snose sankcije.

Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svako ko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu ispravu.

“Zakonom o putnim ispravama propisana je novčana kazna od 100 do 400 KM za prekršaj osobe koja pokuša ili prijeđe preko granice BiH s nevažećom putnom ispravom kao i bh. državljanin koji prijeđe preko granice naše države s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom. Također, Zakonom o graničnoj kontroli propisana je novčana kazna u iznosu od 300 KM do 1.500 KM ako osoba pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza i radnog vremena graničnog prijelaza, bez važećih putnih isprava ili suprotno namjeni graničnog prijelaza. Plaćaju i novčanu kaznu u iznosu od 200 KM do 1.500 KM ako osoba pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne granice”, zaključila je Vican.

Prijavi grešku

Vezani članci
BiH kupuje lijek Remdesivir za liječenje oboljelih od korone, jedna doza košta 354 eura
BiH kupuje lijek Remdesivir za liječenje oboljelih od korone, jedna doza košta 354 eura
08.10.2020. u 15:54
U BiH rekordan broj zaraženih koronavirusom, potvrđena 453 nova slučaja
U BiH rekordan broj zaraženih koronavirusom, potvrđena 453 nova slučaja
08.10.2020. u 12:15
Izvještaj EU: Kontrola duhana je neophodna za evropske integracije
Izvještaj EU: Kontrola duhana je neophodna za evropske integracije
07.10.2020. u 17:19

Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete…
Cicibann
prije 40m
Nema zemlje koja više zagorcava život svojim građanima od BiH.
2459
Prijavi
AQmegaBH
prije 20m
Poskoklije mogu izaći ali se ne mogu vratiti bez pasoša BiH…joj majorizacije???
2215
Prijavi
glembo
prije 20m
Eh da je ovaj nas kojim slucajem seksi Pakistanac ne bi mu trebalo nista, mogo bi preci s tiketom iz kladionice hehehe
261
Prijavi
fbUser1599922522
prije 18m
@Cicibann a vala nisu ni gradjani cvjecke,kako su dozvolili da ovako nešto uopste danas bude tematika?Obezbjedili se svi sa 2(3) dodatna državljanstva a BIH ne poštuju ni za pišljivog boba.20 godina ista priča se vrti,ne valja ovo ne valja ono.
511
Prijavi
alt0rapp
prije 14m
Nikada necu pokazati osobnu bih……nikad je nisam ni pokazivao.imam osobnu sa sahovnicom, na koju sam ponosan i koju nosim i srcu
1823
Prijavi
Gargamel033
prije 13m
Sve ok, ali odkud državljaninu Švedske aktivna lična karta sa prebivalištem u BiH?! Žive u ŠveCkoj, a glasaju za nacionaliste i fašiste u BiH!
116
Prijavi
Strelax7
prije 10m
@Cicibann neka migranti mogu da rade sta hoce. bravo srbi i hrvati otudjite bosnjake od BiH. Hvala Bakire i SDA vasa kontinuirana politika unistavanja Bosnjaka. Bravo!
91
Prijavi
Strelax7
prije 7m
@Cicibann koji idiotizam da crnogorac moze uci na licnu kartu bez pasosa a bosanac nemoze sa bosanskom licnom uci u bosnu
10
Prijavi
Strelax7
prije 4m
@Cicibann BiH po ovome treba sama sa sobom potpisati ugovor da ljudi sa BiH licnom mogu uci u BiH.
20
Prijavi
gooUser1600958122
prije 45m
Ma samo vam vize roknut za ulaz iz BiH u EU i problem riješen
8322
Prijavi
LakiJeNeurozan
prije 37m
@gooUser1600958122 Prilikom ulaska a ne izlaska iz BiH. Procitaj barem naslov prije nego komentar bacis. Do sad su internet fajteri citali samo naslov pa bacali komentare a ti si i njih preyebo.
2016
Prijavi
SkyZmaj
prije 36m
@gooUser1600958122 tako je …placaju vize za izlaz bez pogovora mogu i za ulaz he he
53
Prijavi
AQmegaBH
prije 35m
Poskoklije ne mogu bez BH pasoša…ufff, majorizacija.
819
Prijavi
LakiJeNeurozan
prije 34m
Narod je preglup. Prilikom ulaska u BiH, a ne izlaska iz BiH. PROCITAJTE BAREM NASLOV!!!
153
Prijavi
goocesjer
prije 33m
ti ces vize nekom puknut njemacki peracu guzica. idi izvadi BiH pasos u protivnom ces platit 200maraka.
722
Prijavi
gooUser1600958122
prije 31m
@LakiJeNeurozan e je beš ga ako ti znaš čitati šta sam ja napisao, a soliš kako se čita samo naslov. Kad smo već kod naslova i teksta ovaj nepismeni novinar je jedno napisao u naslovu, a u tekstu stoji nešto skroz drugo. Al gl up on, gl up ti da skontate
72
Prijavi
kakokokolo
prije 24m
@gooUser1600958122 pajdo ti si veci glupan od ovog novinara.
32
Prijavi
gooUser1599081167
prije 20s
Ovo je samo dokaz koliko smo losi da nemamo potpisan bilateralni sporazum sa EU
00
Prijavi
Vrtaljica000
prije 56s
Kakva glupost imbecilnih domaćih birokrata. “AKo želi ući kao državljanin BiH”. Šta ako kažeš želim ući kao Švedski državljanin i uđeš jer ti ne može zabraniti. Čim uđeš osobna važi. Čemu ovaj nakaradni propis? Da bi naivnim sunarodnjacima naplatitili kazne!

Korona virus i tehnologija u Srbiji: Naučnici iz Kragujevca će „štampati” respiratore pomoću 3D štampača
Rat u Nagorno-Karabahu: BBC ekipa ekskluzivno u središtu sukoba Azerbejdžana i Jermenije
Izbori u Šapcu: Tri glasanja, štrajkovi glađu i teške reči
Američki izbori 2020: Muva ukrala šou na potpredsedničkoj izbornoj debati u Americi
Korona virus: U Srbiji novi skok broja zaraženih, zemlje Balkana beleže najgore brojke od početka pandemije

Klix.ba

Back to top button