Jeste li znali da je veliki Izet Nanić sam sebi slomio nogu da bi se vratio braniti Bosnu

Majka rahmetli Izeta Nanića: Kada su mi javili da je poginuo, umrla sam i ja

Nema veće boli nego da majka izgubi svoje čedo, kaže Rasima Nanić

1995. godine poginuo je Izet Nanić. Poginuo je prilikom oslobađanja pograničnog područja između BiH i Hrvatske, a u sklopu velike akcije Petog korpusa Armije RBiH protiv agresorskih snaga, radi spajanja sa snagama Hrvatske vojske, koje su u isto vrijeme uspješno realizirale akciju “Oluja“.

Njegova majka Rasima danas je kazala za “Avaz” da joj je svake godine sve teže.

– Nema veće boli nego da majka izgubi svoje čedo – kaže Rasima Nanić.

Sam sebi slomio nogu da se vrati u BiH
Izet Nanić rođen je 4. oktobra 1965. u mjestu Varoška Rijeka u općini Bužim. Bio je drugo od sedmero djece Rasime i Ibrahima. U rodnom Bužimu završio je osnovnu školu. Kao mladić je svirao gitaru i trenirao tekvondo. Srednju vojnu školu upisao je u Zagrebu. Maturirao je 1984. godine.

Bio je na dužnosti poručnika JNA u Kragujevcu do početka ratnih sukoba u BiH. Shvativši velikosrpske namjere unutar JNA, slomio je sam sebi nogu i spriječio da ode na hrvatsko ratište. S porodicom i nogom u gipsu vratio se kući.

Po povratku u Bužim aktivno učestvuje u organiziranju odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica na tom prostoru. Od 15. avgusta 1992. postavljen je na dužnost komandanta 105., kasnije 505. bužimske viteške brigade, na čijem je čelu bio do smrti.

Avaz