UMRLA NAKON KRATKE BOLESTI, NEDUGO NAKON SMRTI SINA: U TRAVNIKU ŽELE SAČUVATI LIK I DJELO PROFESORICE ESME

U prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik, u ponedjeljak, 12. oktobra 2020. godine, upriličeno je svečano uručenje nagrade za najbolji naučni i stručni rad pristigao na nagradni konkurs ”In memoriam Esma Imširpašić”.

Ovogodišnju nagradu za svoj rad zaslužila je Dženana Kahriman iz Sarajeva. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 1.000,00 KM i publikacija Zavičajnog muzeja te Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Zavičajni muzej u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom i porodicom preminule profesorice već drugu godinu zaredom organizuje ovu aktivnost koja ima za cilj sačuvati lik i djelo profesorice kao i podstaknuti mlade istraživače da se bave naučnim radom.

Pravo učešća, prema propozicijama Konkursa, imali su autori starosti do 35 godina koji se bave istraživačkim radom iz oblasti historije, historije umjetnosti, etnologije i arheologije.

Cilj je od zaborava sačuvati lik i djelo prerano preminule profesorice i podstaknuti mlade istraživače da se bave naučnim radom i čuvanjem od zaborava kulturno-historijska bogatstva naše zemlje.

Esma Imširpašić radila je kao predmetni profesor historije u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, a jedno vrijeme i kao odgajateljica. Nakon kratke bolesti umrla je 13. oktobra 2018. godine, nedugo nakon smrti sina Tahira.

Iza sebe je ostavila posvećenost i zalaganje za doprinos unapređenja očuvanja tradicije kroz odgojno-obrazovni rad u Medresi. To je i činila sa izradom originalnih fesova za žene, pod nazivom Feslook. U Zavičajnom muzeju je bila angažirana na konzervaciji i restauraciji etnološke zbirke.

Osim toga, ostat će upamćena i kao dio tima koji je radio na arheološkim iskopavanjima pod rukovodstvom tima Zavičajnog muzeja u Travniku.

Hayat

Back to top button