Salkić: Svakodnevno dobijam pozive roditelja Bošnjaka koji se susreću sa različitim problemima u obrazovnom procesu

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 15. 10. 2020.godine, u pratnji predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, Nediba Smajića i odbornika u Skupštini opštine Srebrenica, Sulje Čakanovića, na poziv roditelja posjetio mjesnu zajednicu Luka na području opštine Srebrenica.

Povod današnje posjete bili su problemi u obrazovnom procesu koje imaju djeca i njihovi roditelji iz ove mjesne zajednice. Iako postoji izgrađena škola u ovom mjestu ona trenutno nije u funkciji, tako da su roditelji prisiljeni voziti djecu svaki dan 50 kilometara do područne škole u Podravanju, što naročito predstavlja problem zimi zbog velikih snijegova i neprohodnosti puteva.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, istakao je da škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole, te da je zahtjev roditelja logičan, racionalan i opravdan.

„Svakodnevno dobijam pozive roditelja Bošnjaka u ovom entitetu koji se susreću sa različitim problemima u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Ja smatram da škole treba približavati djeci, a ne udaljavati djecu od škole. Ovdje imamo situaciju da pored izgrađene škole djeca putuju 50 kilometara svaki dan do škole. Nije logično i nije normalno da se to dešava. Ovdje su zime duge i surove te je veliki rizik po bezbjednost djece da putuju svaki dan 50 kilometara do škole. Zahtjev roditelja da djeca pohađaju školu u svom mjestu je logičan, racionalan i opravdan te ih ja zbog toga podržavam. Ovih dana ću uputiti zvanično zahtjev Ministarstvu prosvjete da se izađe u susret zahtjevima roditelja, jer su opravdani.“

Inače, mjesna zajednica Luka je najudaljenija mjesna zajednica na području opštine Srebrenica, udaljena više od pedeset kilometara od centra Srebrenice. Do Luke se dolazi krivudavim pola asfaltnim i pola makadamskim putem kroz brda. Stanovnici ove mjesne zajednice najveće problem imaju zimi kada zbog snijega budu odsječeni i po tri mjeseca.
Saff