Pravosuđe i izborne manipulacije: Povratnik iz Bratunca prijavio krađu identiteta, tužilac odbio provesti istragu

Okružni tužilac Nebojša Jovanović bez ikakvih provjera donio Naredbu o neprovođenju istrage zbog krađe identiteta bh. državljanina. Konstatovao da očigledno ne postoje osnovi sumnje da je Enveru iz Bratunca ukraden identitet, iako ga je neko prijavio za glasanje putem pošte.

Okružno tužilaštvo Bijelina odbilo je provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji. Naredbu o nepokretanju istrage donio je okružni tužilac Nebojša Jovanović i o tome je u srijedu obavijestio jednog od mnogobrojnih bh. državljana koji su prijavili krađu identiteta.

“Očigledno ne stoje osnovi sumnje da je počinjeno bilo koje krivično djelo”, naveo je u svojoj naredbi tužilac Jovanović.


Povratnik Enver je rođen je u Bratuncu, gdje živi i danas. Kada je Centralna izborna komisija BiH objavila spisak osoba koje su se prijavile za glasanje putem pošte, on je svoje ime pronašao među glasačima iz Srbije. Istog dana, po saznanju, obavijestio je MUP Republike Srpske o tome da mu je neko ukrao identitet, s obzirom na to da se on nije prijavio za glasanje iz Srbije.

“Iz izvještaja PS Bratunac proizilazi da je 2.10. 2020. godine Enver prijavio zloupotrebu njegovih ličnih podataka. Naime, isti navodi da je na sajtu CIK-a vršio provjeru svog biračkog mjesta i da mu je izbačen podatak da je njegovo biračko mjesto Srbija”, navedeno je u obrazloženju Naredbe koju je donio tužilac Jovanović.

Pripadnici MUP-a RS su, potom, “na sajtu CIK-a” , preko rubrike “da li ste registrovani” “provjerili” za koje je biračko mjesto prijavljen ovaj povratnik i konstatovali da je sve uredno. No, očito su provjeravali na pogrešnom mjestu. Prvo, ta baza podataka na dan provjere nije bila ažurirana, tako da je svima koji su bili prijavljeni za glasanje putem pošte u roj rubrici pisalo da su prijavljeni na istom mjestu na kojem su glasali tokom prošlih izbora,. Drugo, na spisku koji je na stranici CIK-a bio dostupan javnosti nalazloi se Enverovo ime pored kojeg je pisalo da je prijavljen za glasanje putem pošte. Osim toga, MUP RS-a, odnosno postupajući tužilac uopće nisu kontaktirali CIK kako bi zatražli informacije s kojeg je maila i na koju srbijansku adresu, mimo svoje volje, prijavljen ovaj povratnik. Bez obzira na to, tužilac donosi naredbu o neprovođenju istrage, iako je CIK utvrdio da je skoro 28 hiljada bh. državljana, mimo svoje volje, fiktivno prijavljeno na adresama u drugim državama. Najviše lažnih prijava bilo je upravo u Srbiji. Istraga je već objavljivala brojne detalje. Nijedna pravosudna institucija nije reagirala. I, na kraju, Okružno tužilaštvo Bijeljina, bez ikakvih provjera, donosi naredbu o neprovođenju istrage.
Istraga.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f