Građani Ilijaša uz povike i uvrede “ispratili” kamion sa glasačkim listićima

Kamion sa glasačkim listićima napustio je Ilijaš uz dobacivanja i skandiranja građana koji su smatrali da je posrijedi malverzacija i krađa pobjede kandidatu Četvorke Amaru Dovadžiji.Kamion s listićima će materijal prebaciti u Sarajevo, odnosno u Centar za brojanje u Zetri gdje će biti ponovo prebrojani. Radi se o šest vreća listića, iako je NIP zahtijevao da se ponovo prebroje svi listići.

Stotine građana okupilo se večeras ispred zgrade Općine Ilijaš kako bi izvršilo pritisak na Općinsku izbornu komisiju zbog navodnih malverzacija prilikom brojanja glasova.

Okupljanje građana je zapravo kulminacija današnjih događaja koji su uzrokovani preokretom u vodećoj poziciji kada je u pitanju načelnik općine.

Naime, Amar Dovadžija ispred Četvorke sinoć je proglasio pobjedu na osnovu nezvaničnih rezultata, a današnji zvanični podaci koje objavljuje Centralna izborna komisija naklonjeni su Akifu Fazliću iz SDA.

Prema presjeku u 17 sati, Fazlić vodi sa 24 glasa razlike. Nedugo nakon objave ovih rezultata koji nisu konačni veći broj građana naklonjenih Narodu i pravdi, čiji je Dovadžija kandidat, počelo se okupljati ispred općine gdje se broje glasovi.

Iz NIP-a se tvrdi da je SDA pokušala “manipulisati glasovima”što je prema njihovim riječima rezultiralo prevratom u vodstvu , ali tvrde je u Ilijašu uspostavljena svojevrsna straža kako bi se osiguralo da brojanje protekne legalno.
Klix

Back to top button