Dobio dva glasačka materijala sa različitim JMB-om, iako su prošli izbori, Srebreničanima dolazi pošta!?

U Centralnom biračkom spisku za glasanje iz dijaspore, iako je uredno i na vrijeme izvršio registraciju, nema Eđevita Muminovića iz Srebrenice.

Registracija, kako je za Faktor pojasnio kandidat za načelnika probosanskih stranaka Alija Tabaković, ovom Srebreničanu nije uspjela.

Međutim…

– On je i pored neuspjele registracije, a nakon što su održani izbori 15. novembra, dobio na kućnu adresu u Americi gdje živi dvije koverte sa glasačkim materijalom za Srebrenicu. Na jednom obrascu je upisan njegov JMB, dok je na drugom obrascu u drugoj koverti, u matičnom broju tačan datum rođenja, ali posljednjih šest brojeva nije. Nikome više ništa nije jasno – pojašnjava Tabaković.

Ljudi, i osam dana nakon što su održani izbori, i dalje dobijaju glasačke materijale.

– Oni glasaju i šalju ih u konzulate. Šta će biti s tim glasovima, mislim da niko ne zna. To se dešava u Americi, Australiji, u nekim evropskim zemljama – navodi Tabaković.

Podsjetimo, Ajnija Hakić i Avdo Krdžić (1983) su prijavljeni iz SAD-a za glasanje putem pošte za općinu Srebrenica, i oboje su dobili koverte sa pogrešnim glasačkim materijalom. Ajnija za Srbac, a Avdo za Lukavac, da bi naknadno na njegovu adresu stigao glasački materijal za Srebrenicu.

Iz CIK-a su demantirali to, tvrdeći da ih nema u Centralnom biračkom spisku, ali iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” su dostavili poštanske koverte, i PRP-1 obrasce kojima su dokazali da su glasački materijali ipak došli na adrese ovih dvoje Srebreničana.

Oboje, i Ajnija Hakić i Avdo Krdžić, dobili su glasačke materijale, a kada su iz Inicijative na stranici CIKBiH provjerili da li ih ima u centralnom biračkom spisku, nisu pronašli njihove podatke.

Kako su glasačke materijale dobijali Srebreničani u inostranstvu ako ih nema na spiskovima, i zašto su glasački materijali čak i onima koji su uredno na spiskovima kasnili?

S obzirom na to da je CIK na prošlosedmičnoj sjednici donio odluku da se otvori istraga o izbornom procesu u Srebrenici jer postoji osnovana sumnja da je počinjen niz nepravilnosti, vjerovatno će javnost dobiti odgovore i na ova pitanja.

Izvor: Faktor

Download Premium WordPress Themes FreeDownload Premium WordPress Themes FreeDownload Nulled WordPress ThemesDownload WordPress Themes Freeudemy paid course free downloaddownload lava firmwareDownload WordPress Themes Freefree download udemy paid course

Back to top button