Dobio dva glasačka materijala sa različitim JMB-om, iako su prošli izbori, Srebreničanima dolazi pošta!?

U Centralnom biračkom spisku za glasanje iz dijaspore, iako je uredno i na vrijeme izvršio registraciju, nema Eđevita Muminovića iz Srebrenice.

Registracija, kako je za Faktor pojasnio kandidat za načelnika probosanskih stranaka Alija Tabaković, ovom Srebreničanu nije uspjela.

Međutim…

– On je i pored neuspjele registracije, a nakon što su održani izbori 15. novembra, dobio na kućnu adresu u Americi gdje živi dvije koverte sa glasačkim materijalom za Srebrenicu. Na jednom obrascu je upisan njegov JMB, dok je na drugom obrascu u drugoj koverti, u matičnom broju tačan datum rođenja, ali posljednjih šest brojeva nije. Nikome više ništa nije jasno – pojašnjava Tabaković.

Ljudi, i osam dana nakon što su održani izbori, i dalje dobijaju glasačke materijale.

– Oni glasaju i šalju ih u konzulate. Šta će biti s tim glasovima, mislim da niko ne zna. To se dešava u Americi, Australiji, u nekim evropskim zemljama – navodi Tabaković.

Podsjetimo, Ajnija Hakić i Avdo Krdžić (1983) su prijavljeni iz SAD-a za glasanje putem pošte za općinu Srebrenica, i oboje su dobili koverte sa pogrešnim glasačkim materijalom. Ajnija za Srbac, a Avdo za Lukavac, da bi naknadno na njegovu adresu stigao glasački materijal za Srebrenicu.

Iz CIK-a su demantirali to, tvrdeći da ih nema u Centralnom biračkom spisku, ali iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” su dostavili poštanske koverte, i PRP-1 obrasce kojima su dokazali da su glasački materijali ipak došli na adrese ovih dvoje Srebreničana.

Oboje, i Ajnija Hakić i Avdo Krdžić, dobili su glasačke materijale, a kada su iz Inicijative na stranici CIKBiH provjerili da li ih ima u centralnom biračkom spisku, nisu pronašli njihove podatke.

Kako su glasačke materijale dobijali Srebreničani u inostranstvu ako ih nema na spiskovima, i zašto su glasački materijali čak i onima koji su uredno na spiskovima kasnili?

S obzirom na to da je CIK na prošlosedmičnoj sjednici donio odluku da se otvori istraga o izbornom procesu u Srebrenici jer postoji osnovana sumnja da je počinjen niz nepravilnosti, vjerovatno će javnost dobiti odgovore i na ova pitanja.

Izvor: Faktor

Download Premium WordPress Themes FreeDownload Premium WordPress Themes FreeDownload Nulled WordPress ThemesDownload WordPress Themes Freeudemy paid course free downloaddownload lava firmwareDownload WordPress Themes Freefree download udemy paid course