Kako su SDP i Radončićev SBB ojačali velikosrpsku politiku glasanjem za Zakon o prebivalištu

Predstavnici Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” prije sedam godina upozorili su na postupke takozvanih probosanskih stranaka, prvenstveno SDP-a i SBB-a, čiji su zastupnici u Zastupničkom domu BiH glasali za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

“Mi nemamo nikakav problem sa usvajanjem Zakona o prebivalištu, naš problem je u tome što se ovakvim zakonom stavlja van snage zakonska odredba o olakšanom prijavljivanju prebivališta za povratnike i uvodi se novina koja do sada nigdje nije postojala i kakve nema nigdje na planeti, a to je davanje prava MUP-ovima zakonske obaveze da u roku od pet godina izvrše reviziju svakog pojedinačnog prebivališta. Nemamo ni s tim problem, jer smo za svakog prijavljenog birača u Srebrenici dostavili dokaze i pravni osnov. Ono što je naš problem je to što se naša sloboda kretanja isporučuje u ruke MUP-u RS-a, koji nije nezavisna agencija za provođenje zakona, nego ispunjava političke instrukcije iz kabineta Milorada Dodika”, kazao je Emir Suljagić, tadašnji lider “Prvog marta”.

Sve ono na šta je upozoravao Emir Suljagić dogodilo se. Svjedoci smo kako je MUP manjeg bh. entiteta iskoristio svaku mogućnost da oteža, odnosno odvrati mnoge bošnjačke povratnike od ostvarivanja zakonskih prava. Istovremeno, vidjeli smo kako taj isti MUP RS-a koristi spomenute ovlasti koje je dobio na osnovu Zakona o prebivalištu da omogući velikom broju državljana Srbije da glasaju u Srebrenici i drugim podrinjskim gradovima.

Posljedice usvajanja Zakona o prebivalištu najviše se osjete na umanjenje broja glasova u odsustvu. Desetine hiljada povratnika koji žive u dijsapori brisani su iz evidencija prebivališta, odnosno biračkih spiskova, jer je to do sada bio zakonski osnov za glasanje u odsustvu.

Glasanjem za Zakon o prebivalištu SDP i SBB su svjesno pomogli velikosrpskoj politici da ojača svoju poziciju u Bosni i Hercegovini. Ovim zakonom je promijenjen Dejtonski sporazum jer je ograničena sloboda i kretanje povratnika.

Povratnici su prije sedam godina upozoravali kako će pravosnažnost ovog Zakona značiti istovremeno i kraj mogućnosti da povratnici i svi koji nisu Srbi imaju bilo kakav politički utjecaj u tom entitetu. Također, kazali su kako partije sa sjedištem u Sarajevu, SDP i SBB, koje su podržale ovakav zakon, nikada u svom programu nisu spominjale da se zalažu za podjelu države, a ovim su iznevjerili sve ljude koji su za njih glasali.

“Usvajanje ovog Zakona će ukloniti mit o tome da su sve stranke u Sarajevu takozvane probosanske. Očigledno je da sada uz SNSD i HDZ, i SDP i SBB rade na podrivanju državnosti BiH. Ovo je kraj jedne iluzije”, poručili su tada povratnici.

Nažalost, rezultati proteklih lokalnih izbora u manjem bh. entitetu su porazni za Bošnjake. Ponovo gubimo Srebrenicu, stanje u Bratuncu je očajno, u Višegradu i Banjoj Luci smo nestali,u Prijedoru smo popolovljeni. Jedino se malo nešto snage zadržalo u Zvorniku i Bijeljini.


Najprije je to zakonsko rješenje usvojio Zastupnički dom 18. jula 2013. godine, a usprotivili su mu se samo zastupnici SDA i Stranke za BiH, dok su zastupnici u tom trenutku vladajućeg SDP-a i SBB-a bili za njegovo usvajanje.

Saff.ba

Back to top button