Izetbegović: Hladan tuš koji smo dobili u Sarajevu će nas probuditi

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović govorio je za BHRT o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, a komentarisao je izborne rezultate.

Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika sa ambasadorima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ocijenio je “iščašenim”, te je rekao da mu je drago jer nije prisustvovao.

Poslao im je, kako je rekao, pismo.

Čestitao je Dan državnosti kazavši kako će “normalne snage u BiH na kraju pobijediti”.

Govorio je i o lokalnim izborima u BiH.

“Nismo mi doživjeli katastrofalan poraz, ali smo doživjeli znakovit, upozoravajući poraz. SDA nema već odavno odgovor na urbane sredine…”, napomenuo je Izetbegović.

Kaže da u Sarajevu je SDA imala “pretjeran rezultat”.

“Imamo većinu načelnika u Sarajevu, ali nemamo u centralnim. SDA mora naći mlade ljude koji imaju odgovor na potrebe urbanih sredina. Mi ćemo to da uradimo”, poručio je Izetbegović.

Govorio je i o Semiru Efendiću, načelniku Općine Novi Grad, te rekao da mu “nije bilo lako”.

“To je bio udar četvorice. Kada se div borio sa četiri prosječna čovjeka, nije mu lako. Ovdje su se udružila četvorica i to je odgovor”, smatra Izetbegović.

Kaže da se mora razmisliti šta uraditi, i to ne samo u Sarajevu.

“Moramo vidjeti što raditi, ne samo u Sarajevu, inače je SDA pobijedila u BiH, pobijedila u Sarajevu, ali ne smijemo se zavaravati s time”, kaže Izetbegović.

Govoreći o kandidatima Naroda i pravde od kojih je SDA izgubila, Izetbegović je istaknuo kako je to sve “proizvod SDA”.

“Danas SDA proizvodi sebi konkurentske partije, proizvodi političare koji su mladi, nadobudni, kojima se žuri, koji neće da imaju šefa, koji žele da bude šefovi, što je prirodan proces… Neka se bore, neka se trude”, rekao je Izetbegović.

Kaže da se tako postiže kvalitet.

“Dobro je za SDA da se s vremena na vrijeme dobije šamar. Hladan, leden tuš koji smo dobili u Sarajevu će nas probuditi. Mi smo jaki, mi ćemo kompenzirati stvari, mi ćemo se snaći”, dodao je Izetbegović.

Kazao je kako SDA mora braniti zemlju i da ne može to uraditi sama.

“Naša ruka će biti pružena prema građanskim strankama, prema ljevičarskim strankama, strankama koje su nastale od SDA, mirit ćemo se s tim ljudima kako bi branili BiH”, istaknuo je prvi čovjek SDA.

Radiosarajevo.ba

Back to top button